Nejzdravější na světě?

9. listopad 2025 | 07.44 |
blog › 
Nejzdravější na světě?

Třináct druhů jablek, které byste měli znát | Globus

 Jablko je malý zásobník velkého množství živin. Obyčejné jablko je pro nás v České republice dostupné po celý rok, a když si každý den dopřejeme byť jen jedno nebo dvě, prokážeme našemu zdraví velkou službu. Vitamíny, minerály, vláknina a voda prospějí srdci, trávicímu ústrojí, pleti i štíhlé linii.

Tvrzení, že kdo sní jedno jablko denně, nebude potřebovat lékaře, je značně nadnesené. Pravdou však je, že jablka obsahují množství živin, které mají pro naše tělo velký význam a pomáhají je udržet zdravé a v kondici.

Jablko obsahuje přibližně 85 procent vody a pouze 50 až 70 kalorií. Je to tedy ideální jídlo pro nízkokalorické občerstvení.

Jablka obsahují také řadu minerálů. Našemu tělu dodají draslík, železo, hořčík nebo vápník. Vysoký podíl vlákniny ve formě pektinu a celulózy zase podporuje trávení a pomáhá předcházet zácpě.

A v neposlední řadě jsou jablka zásobárnou antioxidantů, tedy látek, které chrání tělo před poškozením volnými radikály a snižují riziko chronických onemocnění, jako jsou srdeční choroby a neurodegenerativní onemocnění. (Mezi neurodegenerativní onemocnění patří Alzheimerova choroba, Parkinsonova nemoc, Huntingtonova choroba a roztroušená skleróza.)

Na antioxidanty je bohatá i jablečná slupka.

Antioxidanty v jablku:

  • Flavonoidy: Jablka jsou skvělým zdrojem flavonoidů, zejména quercetinu, který má silné antioxidační účinky a brání růstu škodlivých mikrobů ve střevech.
  • Vitamín C: Pomáhá bojovat proti infekcím, posiluje imunitu, podporuje tvorbu kolagenu a zlepšuje zdraví pokožky.
  • Fenolové sloučeniny: Pomáhají zpevňovat stěny cév a snižují jejich křehkost. 

Nejzdravější jsou celá jablka

"Nejvíce zdravotních výhod jablek získáte, když je jíte celá, syrová a neloupaná. Mošt, cider a jablečné pyré nejsou tak zdravé, protože vařením a zpracováním jablek se z nich odstraňují cenné živiny," upozorňují odborníci z Clevelandské kliniky.

Americká studie, které se zúčastnilo téměř 40 000 lidí, ukázala, že ti, kteří jedli jablka, měli o 13 až 22 procent nižší pravděpodobnost vzniku srdečních onemocnění než ti, kteří toto ovoce vynechávali.

Vědci však upozornili, že je potřeba další zkoumání. "Navzdory novým důkazům o roli flavonoidů v prevenci kardiovaskulárních onemocnění zůstává tato souvislost nejasná," uvedli autoři studie.

Pravidelná konzumace jablek pomáhá:

  • stabilizovat hladinu cukru v krvi
  • snižovat cholesterol
  • snižovat krevní tlak
  • zmírňovat zánět
  • posilovat váš mikrobiom
  • zasytit na delší dobu
  • prodloužit život

A kolik jablek by člověk měl denně sníst? Podle odborníků je ideální, když si dáte dvě jablka denně. Nejlépe z vlastní jabloně nebo od pěstitele, který má jablíčka nezatížené pesticidy.

Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře

 zatím nebyl vložen žádný komentář