Jak asi tušíte, kysané zelí je zázrakem pro vaše zdraví. Přínosy jeho konzumace potvrdila studie Národního institutu zdraví: "Kysané zelí je jednou z nejběžnějších a nejstarších forem konzervování zelí a jeho historie jako zdroje potravy sahá až do 4. století př. n. l. Obsahuje velké množství kyseliny mléčné a tyraminů, stejně jako vitamíny A, B, C a K a minerály, a má málo kalorií. Hippokrates ve svých spisech popsal kysané zelí jako zdravou potravinu a léčivý prostředek. Římané také cenili blahodárných účinků kysaného zelí. Spisovatel Plinius Secundus napsal: "Zelí pomáhá kojícím matkám zajistit dostatek mléka, pomáhá při zakalených očích, pozitivně ovlivňuje bolesti hlavy a má působit jako lék po konzumaci alkoholu."
Pozitivní účinky konzumace kysaného zelí pak potvrdila také studie Kalifornské univerzity v Davisu, publikovaná v časopise Applied and Environmental Microbiology, která naznačila, že "fermentované zelí by mohlo pomáhat chránit střeva, která jsou nezbytnou součástí celkového zdraví, podporují trávení a chrání před nemocemi."
Vědci, provádějící studii, došli k závěru, že "některé metabolity, které se nacházejí v kysaném zelí, jsou stejné jako ty, které podle nás produkuje střevní mikrobiom, takže nám to dává trochu větší jistotu, že toto spojení, které jsme našli mezi metabolity v kysaném zelí a dobrým zdravím střev, skutečně dává smysl. V tomto procesu navíc nezáleží na tom, zda si kysané zelí kupujete nebo jej připravujete doma, obě varianty kysaného zelí zřejmě chrání funkci střev," uvedla Maria Marco, profesorka na katedře potravinářské vědy a technologie a hlavní autorka studie.