Podzim je v plném proudu a zahrady oplývají sladkými plody. Pokud už máte napečený jablkový koláč i tradiční jablkový štrůdl, ale jablek stále neubývá, je čas sáhnout po receptech, které jsou rychlé, nenáročné, a přesto neodolatelné.
Crumble (v překladu drobenka nebo drobenkový koláč) je britský dezert, který si získal srdce po celém světě svou jednoduchostí. Je to dokonalá volba, když nemáte čas ani náladu na složité hnětení těsta, ale toužíte po teplém a voňavém moučníku. Vegan apple crumble se obejde bez kypřicího prášku a výsledek je vždy vláčný, křupavý a hotový za pár minut.
Na přípravu těsta v míse smícháme mouku s cukrem, třtinovým cukrem a solí. Přidáme máslo a vodu a ručně vypracujeme drobenku.
Příprava náplně a pečení
Na náplň jablka omyjeme, zabavíme jádřinců a nakrájíme na malé kousky. Jablka naneseme na dno vymazané a moukou vysypané formy. Pudingové prášky uvaříme s mlékem a cukrem podle návodu na obale a ihned nalijeme na jablka. Povrch posypeme drobenkou. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 50 minut v elektrické troubě na 180 °C a v horkovzdušné na 160 °C.
Koláč necháme vychladnout. Poté ho uložíme alespoň na 2 hodiny do chladničky.
Tip pro servírování: Crumble se podává teplý, ideálně s kopečkem vanilkové zmrzliny, šlehačky nebo hustého řeckého jogurtu. Kontrast teplého ovoce a studeného krému je nebeský!
Na drobenku
150 g hladká mouka
75 g cukr
1 balíček Premium Vanilkový cukr třtinový Dr. Oetker
špetka sůl
90 g máslo změklé
2 KL voda
Na náplň
600 g jablko červené
2 balíčky Dr. Oetker Puding příchuť Vanilka
800 ml rostlinný nápoj
50 g cukr