17. listopad 2025 | 09.11 |
Chcete si článek přečíst?
Vypněte prosím blokování reklamy (reklamu už neblokuji), děkujeme.
Jak vypnout blokování reklamy?
Video návod zde: https://www.youtube.com/watch?v=GJScSjPyMb4

Bezlepkové cukroví je cukroví, které neobsahuje lepek, což je bílkovina obsažená v pšenici, žitu a ječmeni. Lepek je pro některé lidi obtížně stravitelný a může způsobovat zdravotní problémy, zejména u osob s celiakií či citlivostí na lepek. Namísto klasické pšeničné mouky se při přípravě bezlepkového cukroví
Připravují se bez mléka.
| INGREDIENCE: |
|
| 300 g chlebové mouky bez lepku Schár mix bread + trocha na pomoučení |
na špičku nože mletého hřebíčku |
| 50 g mletých mandlí nebo mandlové mouky |
špetka soli |
| 50 g jemné drcených mandlí |
špetka muškátového oříšku |
| 50 g brusinek nebo menších rozinek |
720 g cukru moučka |
| 50 g jemné sekaných sušených meruněk |
450 g mandlového marcipánu |
| 50 kandované pomerančové kůry |
725 g Rama plant base kostka |
| 50 g kandované citronové kůry |
7 celých velkých vajec |
| 6 g xantanu |
2 bílky |
| 6 g kypřicího prášku |
2 polévkové lžíce tuzemáku |
|
½ lžičky skořice
| Obalování: |
|
| 7 lžiček kůry z bio citronu |
1 vanilkový prášek s pravou vanilkou |
| 7 lžiček kůry z bio pomeranče |
3 lžíce tuzemáku |
| 50 g moučkového cukru |
3 lžíce rozpuštěné Ramy |
- Začněte tím, že sušené meruňky spaříte horkou vodou, abyste je zbavili siřičitanového konzervantu. Pak je osušte a jemně nasekejte.
- Všechny sypké suroviny smíchejte ve větší míse, přidejte nastrouhaný tuk a 50 gramů marcipánu, vejce, bílky a tuzemák. Rukama vyhnětete bochánek těsta.
- Těsto si rozdělíte na třetiny. Z každé na posypané ploše vyválíte plát tlustý asi půl centimetru a rádélkem rozdělíte na proužky široké zhruba 2 cm a dlouhé zhruba 7 cm.
- Na šířku proužku vložíte zhruba 10gramový váleček marcipánu (tenký a 7 cm dlouhý) a srolujete.
- Pečte v předehřáté troubě na plechu vyloženém pečicím papírem při teplotě 175 °C cca 20 minut. Po upečení ještě teplé potřete směsí tuzemáku a Ramy, pak ihned obalujte v moučkovém cukru ochuceném vanilkou a citronovou a pomerančovou kůrou. Skladujte v plechové dóze maximálně 2-3 týdny.
|
Zpět na hlavní stranu blogu