Bezlepkové cukroví/Mini štoly

17. listopad 2025 | 09.11 |
blog › 
Bezlepkové cukroví/Mini štoly

Vianočné mini štóly

Bezlepkové cukroví je cukroví, které neobsahuje lepek, což je bílkovina obsažená v pšenici, žitu a ječmeni. Lepek je pro některé lidi obtížně stravitelný a může způsobovat zdravotní problémy, zejména u osob s celiakií či citlivostí na lepek. Namísto klasické pšeničné mouky se při přípravě bezlepkového cukroví

Připravují se bez mléka.

INGREDIENCE:
300 g chlebové mouky bez lepku Schár mix bread + trocha na pomoučení na špičku nože mletého hřebíčku
50 g mletých mandlí nebo mandlové mouky špetka soli
50 g jemné drcených mandlí špetka muškátového oříšku
50 g brusinek nebo menších rozinek 720 g cukru moučka
50 g jemné sekaných sušených meruněk 450 g mandlového marcipánu
50 kandované pomerančové kůry 725 g Rama plant base kostka
50 g kandované citronové kůry 7 celých velkých vajec
6 g xantanu 2 bílky
6 g kypřicího prášku 2 polévkové lžíce tuzemáku

½ lžičky skořice

Obalování:
7 lžiček kůry z bio citronu 1 vanilkový prášek s pravou vanilkou
7 lžiček kůry z bio pomeranče 3 lžíce tuzemáku
50 g moučkového cukru 3 lžíce rozpuštěné Ramy

POSTUP:

  1. Začněte tím, že sušené meruňky spaříte horkou vodou, abyste je zbavili siřičitanového konzervantu. Pak je osušte a jemně nasekejte.
  2. Všechny sypké suroviny smíchejte ve větší míse, přidejte nastrouhaný tuk a 50 gramů marcipánu, vejce, bílky a tuzemák. Rukama vyhnětete bochánek těsta.
  3. Těsto si rozdělíte na třetiny. Z každé na posypané ploše vyválíte plát tlustý asi půl centimetru a rádélkem rozdělíte na proužky široké zhruba 2 cm a dlouhé zhruba 7 cm.
  4. Na šířku proužku vložíte zhruba 10gramový váleček marcipánu (tenký a 7 cm dlouhý) a srolujete.
  5. Pečte v předehřáté troubě na plechu vyloženém pečicím papírem při teplotě 175 °C cca 20 minut. Po upečení ještě teplé potřete směsí tuzemáku a Ramy, pak ihned obalujte v moučkovém cukru ochuceném vanilkou a citronovou a pomerančovou kůrou. Skladujte v plechové dóze maximálně 2-3 týdny.

Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře

 zatím nebyl vložen žádný komentář