18. listopad 2025 | 07.30 |
Chcete si článek přečíst?
Vypněte prosím blokování reklamy (reklamu už neblokuji), děkujeme.
Jak vypnout blokování reklamy?
Video návod zde: https://www.youtube.com/watch?v=GJScSjPyMb4

Snad na žádném štědrovečerním stole v Česku nechybí vánoční cukroví. S jeho přípravami se však musí začít poměrně brzy, a tak mnohdy již s prvním adventním víkendem začíná přímo maraton pečení. Typická vůně skořice, hřebíčku, badyánu a medu, která se line z pečících plechů, je neodmyslitelně spojena s vánoční atmosférou v českých domácnostech. Jaké druhy cukroví patří mezi nejtypičtější pro české Vánoce a které připravovaly už naše babičky?
Vánoce bez pečení tradičního vánočního cukroví si neumí představit většina českých domácností. A i hospodyňky, které přes celý rok nevěnují pečení zvláštní pozornost si na cukroví obvykle dají záležet – v průměru se v českých rodinách peče kolem osmi druhů vánočního pečiva a recepty se dědí z generace na generaci.
Původ tradice pečení perníčků
Pečení perníčků patří mezi nejstarší a nejrozšířenější české vánoční tradice. Kořeny této sladké pochoutky sahají až do středověku, kdy byly perníky považovány za luxusní zboží díky vzácnému koření dováženému z dalekých krajů. Perníčky se pekly nejen na Vánoce, ale i při významných událostech, jako jsou svatby nebo poutě. Perníčky nejsou pouze lahodným cukrovím, ale nesou v sobě i symbolický význam. Bývají tvarovány do různých motivů – hvězdiček, srdíček, zvonečků či stromečků – což představuje štěstí, lásku, zdraví a hojnost. V minulosti se perníčky také vyměňovaly jako dárky, často s ručně psanými věnováními.
Přitom tradice pečení cukroví není zas až tak dávná, jako jiné vánoční zvyky. První cukroví se začalo vyrábět přibližně v 16. století, ale tenkrát šlo o figurky ze sušeného ovoce, se kterými si děti nejdříve pohrály a poté je snědly
Cukroví ve tvaru kruhu zase připomínalo symbol navracejícího se slunce, věšelo se na domy a ovocné stromy.
Vánoční cukroví, jak jej známe dnes, se začalo objevovat během 19. století a přišlo nejprve z Německa do měšťanských rodin. Dívky z venkova, které sloužily ve městech, si s sebou domů přivezly nejrůznější receptury a zvyk se začal rozšiřovat po českých a moravských zemích.
Česká, moravská a německá kultura se vzájemně ovlivňovaly. Vždyť z Německa k nám přišla i tradice zdobení vánočního stromečku a také mnoho dalších vánočních obyčejů. Není divu, že jsme od našich německých sousedů převzali i zvyk pečení vánočních perníčků. První zmínky o pečení perníků se sice v Čechách datují k roku 1324, ale jednalo se o perníky vytlačované do formy, které se pekly v průběhu celého roku. O Vánocích dostával perník tvar Panny Marie, narozeného Ježíška ale stavěly se z něj i celé betlémy. Prostý lid vytvářel z perníkového těsta jednoduché tvary betlémských hvězd, koníků, husarů, srdíček a typických regionálních ornamentů a symbolů. Vánoční perníčky, jak je známe dnes, se začaly péci v průběhu 19. století. Přitom právě jejich vůni si dnes s Vánocemi neodmyslitelně spojujeme. Drobnou vadou na kráse je fakt, že potřebují dostatek času na odležení. Ale jestliže je ještě nemáte upečené, vyzkoušejte náš recept na "vánoční perníčky na poslední chvíli", které budou do Štědrého dne měkké a vláčné.
Ze surovin budeme potřebovat: 400 g hladké mouky, 140 g moučkového cukru, 50 g másla, 2 celá vejce, 2 lžíce kvalitního tekutého medu, 1 lžičku jedlé sody, 1 lžičku perníkového koření, 1 žloutek na potření perníčků po upečení a bílkovou polevu na ozdobení. Všechny suché ingredience smícháme, pak přidáme tekuté suroviny a ručně zpracujeme na měkké těsto. Vytvořené těsto zabalíme do mikrotenové fólie a necháme přes noc odležet v lednici, v její spodní části. Troubu předehřejeme na 160 °C a plech vyložíme pečícím papírem. Odleželé těsto vyválíme asi na 0,5 cm a pomocí formiček vykrajujeme perníčky. Pečeme asi 10 minut a po vytažení z trouby perníčky okamžitě potíráme směsí ze žloutku a 1 lžící vlažné vody. Po vychladnutí zdobíme

Na celý prosinec se Muzeum perníku Perníková chaloupka pod Kunětickou horou obléká do sváteční vánoční výzdoby. Tradiční vůni perníku doplňuje řada různě nazdobených vánočních stromečků a dekorací, přičemž dominují netradiční ozdoby ze slámy, papíru, provázků, nití, ovoce, lineckého pečiva a perníčků.
Zdroj: https://www.kudyznudy.cz/aktuality/nejoblibenejsi-vanocni-cukrovi-aneb-kde-se-v-cesku
Zpět na hlavní stranu blogu