Dobré jídlo je požitek a k Vánocům patří stejně nezbytně jako vánoční stromek, zejména pak cukroví. To ale u mnohých z nás dnes působí i jako strašák, a tedy něco, kvůli čemuž může snadno přijít vniveč veškeré úsilí, jež jsme během celého roku v rámci snahy o zhubnutí vynaložili.
"Rozhodně se vyhněte jen záměně bílého cukru za třtinový. Energeticky jsou na tom totiž téměř stejně a tmavší cukr rozhodně není dietnější. Propagován je pro částečný obsah minerálních látek. V konzumaci cukrů je také mylně podporována fruktóza, která má sice nižší glykemický index, ale rizikově zvyšuje hladinu triglyceridů a cholesterolu v krvi," zmiňuje Kateřina Šimková.
Jedinou výhodnou alternativou cukru je v podstatě sirup z kořene čekanky. "Jeho základem, a to ze 71 %, je rozpustná vláknina inulin, která má na zdraví pozitivní účinky. Čekankový sirup obsahuje malé procento cukru, díky čemuž téměř nepřispívá ke kalorické hodnotě pokrmu, ale zároveň má stejnou sladivost jako bílý cukr nebo med," upozorňuje odbornice.
Sladivost můžete získat i z přirozeně sladkých surovin, jako je med, skořice, sušené ovoce, ořechy, vysokoprocentní čokoláda, banán či mrkev.
Dalším zdrojem energie, cukru a tuku bývají náplně a polevy. Zkuste tedy i zde volit méně kalorické varianty.
Nahraďte tradiční bílou pšeničnou mouku celozrnnou, špaldovou, teffovou či pohankovou.
"První zmíněná z nich má nižší glykemický index, špaldová zase vysoký podíl minerálních látek a mnohem výhodnější složení bílkovin. Teffová je bezlepková a oplývá výjimečnými nutričními hodnotami. Teff je oceňován pro obsažené bílkoviny, které se v rostlinné stravě vyskytují spíše sporadicky, má vysoký obsah vápníku, vlákniny a železa," doporučuje Šimková.
Pro plnění si například připravte domácí marmeládu s malým množstvím cukru a balzamikové redukce.
| Domácí marmeláda |
|---|
| 2 kg mraženého ovoce, např. maliny a lesní ovoce, rozmixujte se 100 g cukru a přidejte 200 ml redukce balzamika. Tu získáte smícháním 0,5 l vína, 0,5 l balzamika a 125 g třtinového cukru. Směs svařte na cca 0,25 l. |
Pro plnění lze použít oříškové krémy bez přidaného cukru, obalovat cukroví lze v drcených nepražených oříšcích či semínkách. Ty jsou skvělým zdrojem tuků zdravých pro srdce, bílkovin, vlákniny, vitamínů B, vitamínu E a mnoha dalších minerálních látek a antioxidantů.
Mezi méně tučné patří kešu, pistácie, vlašské ořechy, arašídy nebo dýňová a lněná semínka.
Polevu připravujte z kvalitní vysokoprocentní čokolády.
| INGREDIENCE |
|---|
| 100 g celozrnné špaldové mouky |
| 130 g hladké špaldové mouky |
| 200 g mandlové mouky |
| 120 g másla pokojové teploty |
| kůra z 1 bio citronu |
| domácí marmeláda dle chuti |
POSTUP: