Perila křovitá

29. srpen 2020 | 09.20 |
blog › 
Perila křovitá

Perila křovitá sníží cholesterol v těle a vyléčí ekzém

Hlavními indikacemi je kašel (zahlenění) a proti astmatu. V zemích východní Asie se komerčně pěstuje. Důležité ovšem je, že nová vědecká vyšetření uvádějí antialergenní, antikancerogenní, antioxidační a protizánětlivé vlastnosti. Perila křovitá má řadu možností použití. Éterický olej působí antimikrobiálně, a proto se používá i jako konzervační prostředek do pokrmů. V asijských zemích tradiční způsob přípravy pokrmů z krabů a korýšů využívá listy z Perilly proto, aby se vyvarovalo tzv. jedu, nacházejícího se v krabím mase. Nyní to může být použito jako účinná cesta ochrany před potravinovou alergií.

V tradiční čínské medicíně se perlila používá již celá staletí, a to buď samostatně (listy, semena) a nebo v kombinaci s dalšími bylinkami. Tato bylinka je cenná zejména pro své antialergenní, antiseptické, antikarcinogenní a antioxidační účinky. Listy (čínsky Zi su ye) a plody (Zi su zi) perily křovité, které se běžně používají v tradiční čínské medicíně, obsahují velké množství esenciálních mastných kyselin, díky čemuž jsou vhodným prostředkem pro snížení hladiny cholesterolu.

Semena perily obsahují alfa pinen, apigenin, beta sitosterol, fenylpropanoid, karyophyllen, myristicin a některé další bioflavonidy, dále také vitamíny A, B, C a K, éterické oleje a flavonoidy. Pravidelné užívání listů či semen perily má příznivý účinek při kašli (pomáhá rozpouštět hlen z dýchacích cest), astmatu, gynekologických problémech a alergiích, protože potlačuje uvolňování histaminu, spouštějícího alergickou reakci. Také je vhodným prostředkem pro posílení imunitního systému. Zevně se používá k léčbě dermatitidy a ekzémů.

                                              jgt


Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře

 zatím nebyl vložen žádný komentář