Jíte meruňky?

9. červen 2018 | 13.17 |
blog › 
Móda › 
Jíte meruňky?

Meruňka je jedním z nejrozšířenějších stromů na světě. Pochází ze Severní Číny, kde stále planě roste. Na zpáteční cestě z válečných výprav po Indii ji do Řecka přivezl Alexandr Veliký. Později se dostala do Říma a odtud se její pěstování rozšířilo do celého Středomoří.

 V 18. století byla převezena do Severní Ameriky, kde se ujala v Kalifornii a ve státech podle Mississippi. Její dlouhá pouť však tímto neskončila. Američtí astronauti ji na jedné ze svých výprav do vesmíru vzali na měsíc.

 Protože meruňky mají nízký obsah kalorií (asi 48 kcal/100 g), dají se konzumovat při redukčních dietách. Dále jsou bohaté na alkalické minerální soli, díky čemuž vyvolávají v těle zásaditou reakci. Významné jsou i proto, že obsahují malé množství sodíku a hodně draslíku a jsou bohaté na stopové prvky, jako jsou mangan, fluor, kobalt a bor. Také obsahují velké množství sacharidů (fruktózy a glukózy).

Sušené meruňky jsou dobrým zdrojem proteinů (1,4 %) a železa, které je jejich charakteristickým minerálem. Nejdůležitější složkou meruněk, ať už čerstvých nebo sušených, je však betakaroten (provitamin A), díky kterému jsou prospěšné především při těchto onemocněních:

Díky obsahu provitaminu A meruňky zvyšují odolnost proti infekcím. Doporučují se při chronickém zánětu sliznice hltanu, zánětu vedlejších dutin nosních a ekzémech.

Konzumace meruněk pomáhá udržovat dobrý stav zraku a dává očím jiskru a krásu, které jsou projevem dobrého zdraví. Tento účinek ale není dán jen obsahem provitaminu A, nýbrž i přítomností dalších vitaminů a minerálů, jež zvyšují jeho působení. Meruňky se doporučují v případě suchých spojivek, při jejich chronickém podráždění nebo svědění, ztrátě ostrosti vidění v důsledku atrofie čoček a při šerosleposti. Nejlepších výsledků se dosahuje během meruňkové kúry.

Obsah železa v čerstvých meruňkách není velký, ale v sušených ano. Přestože je množství provitaminu A a železa v meruňkách daleko menší než ve farmaceutických přípravcích, výsledky při pravidelné konzumaci tohoto ovoce jsou při anémii lepší, než by se dalo vzhledem k nevýraznému množství těchto dvou látek předpokládat.

                            Meruňky

Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře

 zatím nebyl vložen žádný komentář