Mišpule japonská

4. září 2020 | 07.37 |
blog › 
Mišpule japonská

 Mišpule obecná (Mespilus germanica) roste jako keř nebo nízký strom. Pochází z oblasti sahající od jižní Evropy až po Arménii. Latinský název tedy nevypovídá o zemi původu, ale odráží fakt, že ve střední Evropě mišpule již dávno zdomácněla. Od starověku se její malé a roztomilé plody používaly v kuchyni i v lékárnictví. U nás je mišpule pěstována sice poměrně vzácně, ale je známa již od dvanáctého století. I v našich klimatických podmínkách se jí daří dobře a v teplejších oblastech zplaňuje.

Tato rostlina z čeledi Růžovitých má v době květu velmi vonné bílé až žlutavé květy. Na rozdíl od ostatních subtropických ovocných rostlin kvete na podzim a plody dozrávají na jaře, kdy v subtropech ještě není jiné ovoce. Žluté plody mají sladkokyselou chuť, kde se mísí chuť meruňky, citrusů a manga. Plody se pojídají čerstvé nebo se používají na výrobu džemů, kompotů a džusů. Ze semen se vyrábí likér nazývaný Nespolino (podobá se Amarettu), dále se využívají listy této dřeviny, u nichž byly prokázány léčivé účinky. V tradiční medicíně se používá odvar z listů při bronchitidě, proti průjmům, opilosti i k tišení melancholie. Byly také prokázány jejich protizánětlivé a hojivé účinky při vnějších poraněních.

                                                  

Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře

RE: Mišpule japonská burrizon 04. 09. 2020 - 18:27
RE(2x): Mišpule japonská tipynakazdyden 04. 09. 2020 - 21:33