Tempeh je tradiční potravinou pocházející z oblasti Indonésie, hlavně ostrova Jáva, proto se mu říká i javánské maso. Vyrábí se procesem fermentace ze sójových bobů. Fermentací získává vysoký obsah bílkovin, vlákniny a vitamínů i intenzivní aroma. Tempeh se nechává zrát stejně jako ušlechtilé plísňové sýry. Je velmi univerzální a lze jej připravit mnoha způsoby. Prodává se též již marinovaný, uzený nebo smažený a v různých příchutích.
Tempeh natural je třeba dochutit a tepelně upravit (nejlépe marinovat a pokrájený na tenké plátky zprudka osmažit). K sehnání je ale také smažený, marinovaný a vůbec nejlahůdkovější, tmavý a oříškově chutnající uzený tempeh, který se dá jíst i za studena. Upravený tempeh je možné použít podle fantazie do těstovin, rizot, výborný je zapečený s bramborami nebo podušený s houbami...
Tempeh je vhodný zejména pro vegetariány avegany díky vysokému obsahu vitamínu B12, který jinak v přísném jídelníčku bez jakýchkoli živočišných produktů může chybět. Tento důležitý vitamín je prevencí i léčbou mnoha zdravotních obtíží jako chudokrevnost, nemoci střev, osteoporóza, nádorová onemocnění, arterioskleróza a další.
Při pravidelné konzumaci tempeh dokáže zcela pokrýt potřebu organismu vitamínu B12.
Stejně jako další sójové výrobky obsahuje tempeh izoflavony (představující skupinu přírodních hormonů fytoestrogen), o jejichž vlivu na zdraví se stále diskutuje. Většina studií je však považuje za prevenci některých druhů rakoviny (prsu, dělohy, prostaty apod.), i když některé názory tvrdí opak. Dlouhodobě jsou však známy pozitivní účinky fytoestrogenů na ženy v období menopauzy. Sója může být pro některé lidi alergenní, nadýmat a nedoporučuje se kojencům a kojícím matkám.
RE: Tempeh | wien n | 23. 03. 2017 - 08:24 |
RE: Tempeh | tipynakazdyden | 23. 03. 2017 - 09:23 |