Olivy jsou jedny z nejstarších potravin, jejich původ sahá do Kréty téměř před 5 – 7 tisíci lety a rychle se rozšířily do Egypta, Řecka, Palestiny a Malé Asie (poloostrov, na kterém se dnes nachází asijská část Turecka).
Olivy obsahují mononenasycené mastné kyseliny (MUFA) a jsou dobrým zdrojem vitaminu E. Vitamin E působí jako antioxidant, který dokáže snižovat riziko poškození buněk vzniklé volnými radikály. Kromě vitaminu E a MUFA olivy obsahují také pestrou škálu rostlinných sloučenin (fytonutrientů) jako jsou polyfenoly a flavonoidy, o kterých se říká, že mají významné protizánětlivé vlastnosti. Obsah těchto všech prospěšných látek v olivách má pozitivní vliv na zejména kardiovaskulární systém.
– chrání organismus proti rakovině
– posiluje imunitu a zpomaluje stárnutí
– mírní bolesti způsobené záněty
– snižuje pravděpodobnost revmatických chorob
Druhy oliv
Chuťové, aromatické, barevné i velikostní rozdíly jednotlivých druhů oliv vznikají především místem jejich pěstování a podnebím, ale také obdobím sklizně. Barva oliv je dána dobou zrání a sklizně, vždy vychází z odrůdy a dalšího zpracování.
Malé černé olivy – Nejsou přímo černé, ale spíše tmavě hnědé. Pěstují se na jihu Francie v Provence a mají mírně hořkou příchuť.
Černé olivy Riviera – Mají původ v Portugalsku, jsou tmavě hnědé, menší a měkké s jemnou chutí.
Zelené řecké olivy – Jsou žluté, nakládají se do olivového oleje s názvem Morea, dochucují se oreganem a citronem.
Olivy Marmara – Mají tmavě hnědou barvu a jsou středně velké i pevné. Pěstují se v Turecku a jejich chuť je typicky olivová.
Královské olivy – Pochází ze Španělska. Jsou poměrně velké, měkké, světle zelené. Nakládají se i do kyselých nálevů.
Zelené olivy Manzanilla – Jsou větší a mají světle zelenou barvu. Velmi často se plní např. papričkami. Pěstují se ve Španělsku.
Středně velké zelené olivy – Pochází z Itálie. Jsou světle zelené nebo i světle žluté, pevné, mírně trpce nahořklé.
Olivy Arbequina – Jsou světle oranžové a menší, měkké s ovocně trpkou příchutí. Pěstují se ve Španělsku.
Černé mamutí olivy– Pochází z Řecka, jsou velké a jejich barva je tmavá. Velmi často se nakládají do nakyslých marinád a ochucují bylinkami.
Olivy Hojiblanca – Mají tmavě zelenou barvu na povrchu, dužnina bývá až černá. Pochází ze Španělska, jejich chuť je nevýrazná.
Velké zelené olivy – Jsou původem z Francie. Barva nemusí být zelená, někdy jsou tmavě žluté nebo oranžové. Dochucují se provensálským kořením, česnekem a feferonkami.
Černé řecké olivy– Jsou velmi velké, tmavé a měkké. Mají typickou ovocnou jemnou chuť.
Niceské olivy – Pochází z Francie. Jsou malé a pevné, většinou tmavě červené. Často se nakládají do bylinkových marinád.
Zelené olivy Manzanilla – Jsou poměrně malé a pevnější, chuť je mírně trpká a hořká. Mají původ v Izraeli.
Olivy Kalamata – Pěstují se v Řecku. Jsou tmavě červené, velké, mají tvar mandlí. Jejich chuť je trpká.
Černé olivy Aragon– Jsou středně velké a měkké, mají červenohnědou barvu a lehce mýdlovou příchuť. Pochází ze Španělska.
Černé olivy Á la Grecque – Pěstují se v Maroku nebo ve Francii. Jsou větší a tmavě zelené až černé. Slupka je typicky svraštělá.
Nevím, jak vy, ale já preferuji zelené řecké olivy.