17. leden 2021 | 08.20 |
Chcete si článek přečíst?
Vypněte prosím blokování reklamy (reklamu už neblokuji), děkujeme.
Jak vypnout blokování reklamy?
Video návod zde: https://www.youtube.com/watch?v=GJScSjPyMb4
Chorizo
Vyslovujeme jako "šorizo". Uzenina (klobása, salám), katalánská, portugalská a španělská specialita. Charakteristická je pikantní papriková chuť. Při výrobním procesu se do masové hmoty přidává nasekaná anglická slanina a vepřové maso. Tradičním kořením (sladká i pálivá červená paprika, kmín) získává vynikající chuť. Paprika dodává uzenině chorizo charakteristickou červenou barvu. Je několik variant konečné úpravy – k dostání sušený i uzený výrobek. Konzumovat ji lze samotnou, pro zvýraznění chuti přidáme křen, hořčici, podáváme s pečivem. Můžeme ji podávat nakrájenou na kolečka společně s olivou, kvalitním tvrdým sýrem, kyselým okurkem a pečivem třeba jako chuťovky.
Chorizo je typická španělská uzenina. Ve většině případů ( i když ne výlučně) se vyrábí z vepřového masa a také se obyčejně plní do vepřových střev. Je specifické díky své typické červené barvě (zatím co většina uzenin jsou tzv. "černé" nebo "bílé"). Chorizo vděčí své červené barvě jedné ze svých základních ingrediencí - paprice. Táto někdy kromě barvy dodává i zajímavou pikantní příchuť. Ne vždy tomu ale bylo tak. Má se za to, že původně bylo chorizo také "černé" a že paprika se doň kdysi začala přidávat díky jejím konzervačním účinkům.
Zpět na hlavní stranu blogu