Cholesterol je chemická látka, která je obsažená v krvi. Do organismu se dostává pouze 1/3 celkového množství cholesterolu, zbývající 2/3 si tvoří organismus sám v játrech a trávicím ústrojí. Cholesterol můžeme rozdělit na 2 typy.
Dobrý (HDL- cholesterol) odvádí nepoužitý cholesterol do jater a játra ho potom vylučují zažívacím ústrojím
pryč z organismu.
Špatný (LDL- cholesterol) se při nadbytku usazuje na stěnách cév a může způsobit kornatění tepen. Optimální hladina cholesterolu u dospělého člověka by neměla přesáhnout 5,2 mmol/l. Za zvýšenou hladinu cholesterolu se pak považuje hodnota od 5,2 do 6,5 mmol/l. Hodnoty nad 6,5 mmol/l se považují za velmi rizikové. U dětí je přípustná hladina 4,4 mmol/l.
POTRAVINY DOPORUČENÉ:
tuky - olej, margariny
mléko a mléčné výrobky - všechny druhy s nízkým obsahem tuků
maso - z mladších zvířat, libové (telecí, vepřové, jehněčí, klokan, kuře, králík, krůta),
libové ryby - sladkovodní i mořské
maso - zvěřina šunka - drůbeží, vepřová v malém množství
zelenina - všechny druhy, včetně luštěnin, cibule, pórek, česnek
ovoce - všeho druhu, zejména jablka
pečivo - celozrnné druhy
Zakázané potraviny
Žloutky a výrobky z nich, uzeniny, tučné maso, sádlo, škvarky,husa, kachna, uzeniny, vnitřnosti, živočišné tuky, šlehačka, tučné krémy, tučná těsta, kaviár, koncentrovaný alkohol, mražené pokrmy, solené pochoutky, (chipsy, oříšky., )
RE: Cholesterol | jaroslavashumorem | 18. 01. 2021 - 08:35 |
![]() |
tipynakazdyden | 18. 01. 2021 - 08:49 |
![]() |
myfantasyworld | 19. 01. 2021 - 06:42 |
![]() |
tipynakazdyden | 19. 01. 2021 - 07:30 |