Mnozí pravděpodobně spojují slovo wasabi s kořeněnou zelenou pastou, typickou pro japonskou kuchyni. Ve skutečnosti je wasabi rostlina známá také jako japonská ředkev, jejíž vědecké jméno je Wasabia japonica nebo Eutrema japonica.
Rostlina wasabi je japonského původu a patří do rodiny Cruciferous, ke které patří také zelí a ředkvička. Listy a kořen rostliny jsou hojně používány v kulinářské oblasti. Listy se používají k přípravě salátů, zatímco z kořene se připravují velmi pikantní omáčky a pasty, včetně slavného wasabi.
Kořen obsahuje asi 69% vody, dále obsahuje jen velmi málo tuků, asi 0,6%, 7,8% vlákniny, 4,8% bílkovin a uhlohydráty. Jsou přítomny následující minerály: mangan, zinek, měď, fosfor, draslík, železo, hořčík, sodík a vápník.
Vitamíny: B1, B2, B3, B5, B6 a vitamín C.
Díky vysokému obsahu vitamínu C má wasabi antioxidační vlastnosti, které zpomalují buněčné stárnutí našeho těla. Kromě tohoto, má díky přítomnosti sloučenin zvaných izothiokyanáty, antibakteriální vlastnosti. Tyto účinky neutralizují aktivitu bakterie Helicobacter pylori způsobující žaludeční vředy.
Obsahuje isothiokyanáty, antioxidační sloučeniny, které jsou schopné působit proti škodlivému účinku volných radikálů na všech úrovních lidského těla. Existují studie, které prokazují protinádorové vlastnosti této formy isothiokyanátu proti leukémii a rakovině žaludku.
Antibakteriální vlastnosti kořene byly již před stoletími známy obyvatelům Japonska. Ve skutečnosti přidávali strouhaný kořen do pokrmů ze syrových ryb, aby se zabránilo otravám a usnadnilo trávení.
Inhibuje agregaci krevních destiček a má antikoagulační vlastnosti. Podle východní lidové tradice je také dobrým přírodním prostředkem proti zánětu.Je prokázáno, že jeho protizánětlivé vlastnosti snižují otoky a záněty v kloubech, které jsou typické pro artritidu. Může být efektivním pomocníkem při obraně proti respiračním patogenům. Jakmile je wasabi požito, uvolní allyl isothiokyanát, látku, která způsobuje silné pálení v nosní sliznici. Tato sloučenina je schopna inhibovat růst patogenů v respiračním traktu.