Rozinky nebo také hrozinky (podle pravidel českého pravopisu jsou obě možnosti správné) si oblíbili lidé již ve starověkých státech, stejně jako samotné hrozny. A jejich obliba nezmizela ani teď.
Jsou malé, scvrknuté a dáváme je všude a rádi. Chutnají jak samotné, tak i v moučnících, müsli nebo i s masem. Jedná se o rozinky, které jsou nejen chutné, ale i zdravé. Podívejte se, čím jsou vlastně tak výjimečné.
Všichni víme, že červené víno je velice zdravé, ale týká se to i rozinek? Ano, týká. Rozinky jsou bohaté na vitamíny, minerální látky a další látky, čímž si zaslouží to, aby byly velmi často konzumovány.
V rozinkách se nacházejí vitamíny (C, E, K, A a vitamíny skupiny B), minerální látky (vápník, železo, hořčík. mangan, fosfor, sodík, zinek a draslík), antioxidanty (katechin, quercetin, resveratrol), aminokyseliny (leucin, lysin, tyrosin, threonin, fenylalanin atd.) a obsahují taktéž vlákninu.