Pistácie

5. únor 2021 | 08.11 |
blog › 
Pistácie

Pistácie obsahují množství minerálů a zdravých tuků jako jsou draslík, proteiny, vitamíny (A, B, E), fosfor, vápník, zinek, selen a všechny esenciální aminokyseliny. Dále obsahují velké množství železa a mědi. Jedna šálek pistácií obsahuje až 44% doporučené denní dávky mědi, která je nezbytná pro zdravé kosti, při tvorbě červených krvinek a kolagenu, 20% doporučené denní dávky fosforu a 15% manganu. Oříšky dále obsahují fytosteroly, látky redukující množství LDL cholesterolu v krvi a jsou do určité míří schopny zabránit i vzniku některých druhů rakoviny. Skládají se z 55% oleje, 20% bílkovin a 15% cukrů, čímž se řadí mezi mimořádně cenné potraviny.

– Jsou bohaté na vitaminy, vitamin B je důležitý pro zdravou nervovou soustavu a svalové tkaniny, vitamin A a E pomáhají při detoxikaci organismu.
– Jsou bohaté na hořčík, který pomáhá absorbovat vápník.
– Antioxidanty v pistáciích zpomalují proces stárnutí.
– Esenciální aminokyseliny hlavně arginin pomáhá zlepšovat imunitní systém a fenylalanin zlepšuje náladu, snižuje bolest a omezuje chuť na jídlo.
– Fytosteroly v pistáciích zabraňují vstřebávání cholesterolu ve střevech.
– Zvýšená konzumace pistáciových oříšků Vám pomůže zvýšit i příjem vlákniny, která pomáhá snížit riziko vzniku srdečních onemocnění a cukrovky.
– Mangan je důležitý při tvorbě kostní hmoty a při metabolismu cholesterolu.
– V pistáciích se také nachází beta-karoten, který se v těle přeměňuje na vitamin A a podporuje zdraví očí.

Pistácie obsahují množství minerálů a zdravých tuků

Pistácie mají typickou, krásně nazelenalou barvu. Platí, že čím je plod zelenější, tím je kvalitnější. Lze je konzumovat syrové nebo pražené. Jsou velmi dobré stravitelné a mají čerstvou lahodnou chuť. U nás je známe hlavně jako slaný snack, ale způsoby jejich využití jsou mnohem širší. Jsou dobrými přísadami do různých jídel a dezertů.

Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře

 zatím nebyl vložen žádný komentář