Letní zeleninový koláč s cuketou a pórkem
Budete potřebovat:
listové těsto
2 menší cukety
1 pórek
2 hrsti zeleného hrášku, vyloupaného
1-2 stroužky česneku dle chuti
2-3 lžíce olivového oleje TOPVET olivový olej
100 ml mascarpone nebo zakysané smetany
50 g strouhaného parmazánu nebo sýru podobného typu
sůl
pepř
1 lžíci Carun Konopný olej (koupit exkluzivně v e-shopu Teta)
1 vejce na potření okrajů
Těsto rozválejte a vyložte jím pekáč nebo zapékací misku. Mascarpone (případně zakysanou smetanu) smíchejte s dvěma třetinami strouhaného parmazánu a směsí pomažte těsto. Trochu osolte a opepřete. Přidejte nasekaný česnek. Poté vyskládejte na těsto cuketu a pórek, nakrájené na kolečka, a přidejte i hrášek. Opět osolte a opepřete. Nakonec pokapejte olivovým olejem a okraje těsta potřete rozšlehaným vejcem. Pečte v troubě předehřáté na 190 °C asi 25 minut (musí se hlídat). Na posledních 5 minut pečení posypte zbytkem parmazánu a lžící konopných semínek. Tento koláč lze dělat i z dalších druhů zeleniny. Výborný je i s rajčaty nebo paprikami.