Kopřiva dvoudomá

13. červenec 2021 | 08.26 |
blog › 
Kopřiva dvoudomá

Popis a účinné látky: jedná se o velmi variabilní druh, proto jej můžeme popsat pouze orientačně. Tato dvoudomá vytrvalá bylina může dosahovat výšky i více než 150 cm, ale někdy bývá výrazně nižší (50 cm). Má větvitý plazivý oddenek a čtyřhrannou lodyhu. Listy jsou řapíkaté, vejčité, zašpičatělé, na okraji pilovité a na líci tmavě zelené. Samičí i samčí květy jsou drobné a rovněž zelené. Plodem jsou vejčité nažky. Celá rostlina je přitom pokryta žahavými chloupky a kvete od června do září/října. Kopřiva dvoudomá obsahuje řadu účinných látek – má vysoký obsah bílkovin i minerálů (důležitý je především hořčík) a zmínit musíme i vitamíny (C či B2), glukoniny, třísloviny nebo různé kyseliny.

Užitečné části: využívány jsou hlavně listy, nicméně uplatnění nachází i nať, oddenek či listy. Ideální období jejich sběru představuje jaro, a to do konce května.

Kopřivy: Otravné na zahradě, skvělé v kuchyni. Jak z nich získat tu nejlepší chuť

Kopřiva dvoudomá a léčivé účinky

Pozitivních vlastností kopřivy dvoudomé lze jmenovat velké množství. Působí povzbudivě na metabolismus a má antirevmatické či antivirové účinky. Jedná se zároveň o oblíbenou bylinku očistné kůry. Kopřiva také snižuje hladinu cukrů v krvi, proti ji lze doporučit i diabetikům při lehčích formách cukrovky. Využití má i při dně a ateroskleróze, případně při různých zánětech a hojení ran.

Kopřiva dvoudomá navíc podporuje krvetvorbu, zastavuje krvácení a zlepšuje prokrvení vnitřních orgánů. Kladné účinky má i na trávení a vylučování a celkově je vhodné užívání při problémech se žaludkem, játry či ledvinami. Pomáhá i při chřipce a při komplikacích močových a dýchacích cest (např. při bronchiálním astmatu). Lze ji také používat zevně, a to třeba při vypadávání vlasů.

Co se týče negativních účinků, ty prakticky neexistují. Všichni pochopitelně známe popálení pokožky a následné vytvoření puchýřků. Žahavější je ovšem příbuzná kopřiva žahavka a navíc se lze sušením či varem toxických látek zbavit. Celkově je tedy možné konstatovat, že kopřivu dvoudomou lze bez kontraindikací používat dlouhodobě.

Kopřivový čaj a další využití v kuchyni

Kopřiva je sice považována za plevel, nicméně ve skutečnosti se jedná o prospěšnou bylinku, která má navíc široké uplatnění v kuchyni. Podle našeho receptu si např. můžete připravit kopřivový čaj či šťávu, které mohou sloužit k ideální jarní očistné kůře, případně si lze doma jednoduše vyrobit kopřivový sirup, ale také kopřivovou mast, jíž lze využít při různých kožních potížích a dalších zevních komplikacích.

Kopřivu dvoudomou je navíc možné použít i při přípravě pokrmů. Udělat si z ní můžete např. špenát, když pokud možno čerstvé listy mladých kopřiv spaříte vodou, následně zchladíte a necháte okapat. Na oleji opražíte nakrájenou cibulku, přidáte kopřivy, smetanu a na závěr dochutíte česnekem a kořením. Doplňme, že kopřiva neobsahuje kyselinu šťavelovou, díky níž je "klasický" špenát při některých problémech nepříliš vhodný.

Listy kopřivy mohou nalézt i další uplatnění. Přidat je lze do rizota, nebo do těsta na knedlíky, ale udělat si z nich můžete rovněž polévku a omáčku. Použít je lze také do bramboráků, omelet, závinů či zeleninových salátů a připravit si z nich můžete rovněž velikonoční nádivku. Zkrátka a dobře kopřivu rozhodně nelze považovat pouze za obtížný plevel.

Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře

 zatím nebyl vložen žádný komentář