Existuje několik druhů moruše, které zahrnují červené, černé a modré verze ovoce. Ovoce moruše je obvykle k dostání v sušené formě. Jedná se o univerzální ovoce a lze je snadno integrovat do různých receptur. Listy stromu moruše obsahují živiny, které se používají jako potrava pro chov bource morušového a roste ve svazcích nazývaných "peckovice". Ty jsou také používán pro různé léčivé vlastnosti, jako je při léčbě vypadávání vlasů, dále jsou protizánětlivé a působí antibioticky.
Moruše je energickou zásobárnou živin a je výborným zdrojem bílkovin. 85 gramů moruše má 9 gramů bílkovin. Moruše je obrovským zdrojem železa, vápníku, vitaminů A, C, E a K, kyseliny listové, thiaminu, pyridoxinu, niacinu a vlákniny. Antioxidanty obsažené v moruši "opravují" volné radikály. Resveratrol, antioxidant, se v moruši vyskytuje hojně. To přispívá k podpoře zdraví srdce a celkové vitalitě.
Moruše jsou chutné a výživné bobule, kterým se těší lidé na celém světě. Moruše jsou plodem ze stromu Morus alba. Je to přirozeně sladké ovoce, které vypadá velmi podobně jako ostružiny. Moruše roste na stromech a pěstuje se v teplých oblastech Asie, Afriky a Ameriky.
Zdravotní výhody
Přínosy moruše pro zdraví lze odvodit z její šťávy, která je plná vitamínů, minerálů a antioxidantů.
1. Léčí civilizační nemoci:
Moruše je bohatá na anthokyan, který se nachází v ovoci moruše a má léčivé vlastnosti na civilizační onemocnění, a je také používán jako přírodní potravinové barvivo.
2. Prevence rakoviny:
Moruše jsou dobrým zdrojem resveratrolu, silnou rostlinnou živinou, která dle výzkumů slouží k prevenci rakoviny. Obsahuje vysoké množství antioxidantů, které brání růstu nádorových buněk.
3. Snižuje riziko vzniku krevních sraženin a mrtvice:
Moruše jsou známy, že zlepšují krevní oběh a jsou prospěšné jako protizánětlivý prostředek, který pomáhá snižovat krevní tlak a vytváří prostředí v těle méně náchylné ke krevním sraženinám a mrtvici. Šťáva z moruše může pomoci zmírnit některé z příznaků, pokud trpíte anémií. Kromě všeho, pomáhá v prevenci onemocnění srdce.
4. Čistí krev:
Moruše jsou považovány za krevní tonikum. Čistí krev, zlepšují její oběh a pomáhají při posilování celého systému. Obohacují krev v procesu, zatímco zjemňují a zklidňují nervy.
5. Čistí játra a posiluje ledviny:
Moruše jsou známé pro posílení ledvin a čistí játra.
6. Zabraňuje chřipce a nachlazení:
Moruše je bohatá na vysoký obsah vitamínu C a flavonoidů, které jsou přirozeným imunitním vzpružičem a tímto tak zabraňuje chřipce, působí proti kašli a nachlazení i při jiných nemocech. Moruše také pomáhá s problémy gastritidy (zánětu žaludku) a chronické hepatitidy.
7. Urychluje regeneraci:
Šťáva z moruše je velmi prospěšná pro pooperační pacientů. Urychluje hojení, zlepšuje krevní oběh a brání vzniku infekce. Často se používá k urychlení zotavení po porodu a používá se na zánětlivé otoky po operaci.
8. Reguluje hladinu cukru v krvi:
Moruše obsahují látky, které podporují vyváženou hladinu cukru a kontrolu hladiny cukru v krvi u diabetiků. Flavonoidy přítomné v moruši brání u pacientů vzestup a pád hladiny cukru. Takže je vysoce efektivní k tomu, aby se zabránilo komplikacím u diabetických pacientů.
9. Působí na zdraví srdce:
Konzumace moruše se ukázala jako prospěšná pro zdraví srdce. Posiluje nervový systém a snižuje špatný cholesterol a tím zabraňuje zablokování průtoku krve. Takto je velmi účinná v prevenci infarktů a mozkových příhod.
10. Reguluje hladinu cholesterolu:
Pravidelná konzumace moruše bude udržovat hladinu cholesterolu v mezích.
11. Zlepšuje chuť k jídlu:
Pravidelná konzumace moruše podporuje trávicí systém, zvýšuje chuť k jídlu.