Angrešt

27. červenec 2021 | 08.35 |
blog › 
Angrešt

Angrešt patří mezi vděčné drobné ovoce velmi často pěstované na našich zahrádkách. Pěstovat můžeme keře i stromkovou formu, která vznikla postupným šlechtěním. Rozhodnout se můžeme podle chuti plodů i podle jejich barev. A protože angrešt začíná plodit brzy, na první sklizni si také brzy pochutnáme.

Angrešt je vlastně lidový název pro srstku obecnou nebo srstku angrešt či meruzalku srstku (Ribes – Grossularia uva-crispa). Jedná se o oblíbenou bobulovinu s chutnými plody (většími než rybíz), všeobecně známý lesní i zahradní keř.
Plané odrůdy angreštu pocházející z mírného pásma (od Evropy přes Asii po Ameriku) se postupně vyšlechtily, takže nyní jsou jeho plody větší stejně jako odolnost proti chorobám. Z Anglie a Francie se pak rozšířily po celé Evropě v průběhu 15. století, k nám se však dostaly až ve století devatenáctém. Tehdy také docházelo k šlechtitelským pokusům, začalo se s roubováním angreštu na zlatou meruzalku a v té době se také zrodila stromková forma angreštu. Některé naše odrůdy patří dokonce ke světové špičce.

Keře jsou vysoké kolem 1 metru, na letorostech jsou viditelné ostny. Opadavé listy angreštu na rubu chlupaté jsou dlouhé 2 až 4 cm. V paždí listenů vyrůstají malé žluté nebo růžovočervené zvonkovité květy. Opylení zajištuje hmyz.

Plodem jsou asi 2 cm velké bobule (kulaté, oválné i hruškovité), říká se jim také "angrešt" a mohou být lysé i ochmýřené. Jsou šťavnaté, sladké i nakyslé. Červené, žluté, zelené i bílé a dozrávají v červenci. Vzhledem k velmi brzkému nástupu plodnosti se také prvních sklizní dočkáme velmi brzy.

2 ks Angrešt Ribes 'Hinnonmäki Grün' + 'Hinnonmäki Röd' - Rostliny s volnými kořeny  Původní odrůdy angreštu vyšlechtěné na ŠS Velké Losiny

  • Angrešt obsahuje: vitaminy A, skupiny B, C, PP, E, stejně jako stopové prvky: vápník, draslík, hořčík, zinek, železo a další.
  • Bohatá minerální složka těchto smaragdových bobulí pomáhá zlepšovat krevní oběh a metabolické procesy v těle, zvyšuje svalovou hmotu, usnadňuje menopauzu, normalizuje hormonální funkce a posiluje nervový systém.
  • Nejdůležitější výhodou je posílení křehkých cév a prevence vnitřních krvácení. Díky vitamínu PP, angrešt může ušetřit mnoho životů tím, že zabrání mrtvici a infarktu. Také úspěšně léčí účinky těchto nebezpečných lékařských jevů.
  • Vitamín C a vitamíny skupiny B přítomné v angreštu minimalizují riziko kardiovaskulárních onemocnění, hypertenze, aterosklerózy a žilní nedostatečnosti.
  • Vzhledem k tomu, že angrešt výrazně zlepšuje metabolické procesy, doporučuje se při obezitě. Vysoká koncentrace vitaminu C přispívá k aktivnímu spalování tělesného tuku v těle.
  • Ovoce pomáhá se zánětlivými procesy horních cest dýchacích, se zánětem hrdla, otitis a sinusitidou.
  • V zimě jsou schopni obnovit tělo po nachlazení a dát sílu.
  • U anémie doporučuje lékař zahrnout do jídelníčku angrešty.
  • Bobule dodají vitaminovou a minerální podporu tělu, zvyšují hladinu hemoglobinu na normální úroveň.
  • Čerstvé bobule se doporučují používat jako přírodní choleretikum (pro jaterní onemocnění), jako diuretikum (při onemocnění ledvin) a jako projímadlo (u chronické zácpy).
  • Pro gastritidu s nízkou kyselostí jsou také užitečné, protože jsou schopné normalizovat kyselost a udržovat ji na správné úrovni.
  • Vitamin E obsažený v angreštu zabraňuje stárnutí buněk a vzniku rakoviny.

Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře

 zatím nebyl vložen žádný komentář