Už kolem sedmi tisíc let je kukuřice nerozlučnou "společnicí” lidí žijících na americkém kontinentu a byla hlavní potravinou prakticky všech známých indiánských kultur. Staří Mayové dokonce věřili, že první člověk byl stvořen z kukuřičných zrn rozemletých na kaši. My prý za kukuřici vděčíme Romům, kteří ji dovezli z turecké a balkánské oblasti kolem roku 1630, proto ji někde nazývali turecká pšenice či turecké žito.
Kukuřice tvoří důležitou součást zdravé výživy. Spolu s libovým masem a celozrnnými výrobky je vítaným doplňkem v racionální stravě. Je zdrojem vitaminu A, obsahuje antioxidanty a přírodní barviva nazvané karotenoidy. Tyto přirozeně se vyskytující látky podporují např. i zdraví očí.
Kukuřice má nízký obsah kalorií a vysoký obsah vlákniny, pomáhá předcházet obezitě a přidává nám pocit plnosti, který může zabránit přejídání se. Vysoký obsah vlákniny v ní podporuje trávení. Kukuřičná mouka se může přidávat například na pečení, většinou na pizzy. Pomáhá udržet kůrku dobře slepenou.
Přichází do sezony v pozdním létě. Pokud chcete kvalitu a čerstvost, ujistěte se, že jsou její slupky sytě zelené. Kukuřice je nejlepší, když ji sníte do dvou dnů od nákupu. Pokud si ji koupíte na skladování, musí být uložena v chladničce a slupka by měla být i po dlouhém čase bez změny.
Kukuřice obsahuje bílkoviny, cukr, škrob a tuk, z nichž všechny jsou tráveny v zažívacím traktu a vstřebávají se do krevního oběhu. Šálek vařené, mražené nebo konzervované kukuřice poskytuje 5 gramů bílkovin, 2 g tuku, 7 g cukru a 25 g škrobu. Tyto stravitelné a vstřebatelné živiny nám dodávají přibližně 140 kalorií energie. Kukuřice také poskytuje významné množství draslíku, fosforu, hořčíku, železa, zinku, kyseliny listové a niacinu. U nás, a v západních zemích je mimořádně oblíbená sladká odrůda kukuřice, kterou konzumují rádi nejen děti, ale i dospělí jako zeleninovou přílohu, součást salátů či oblohu na pizzu.
Ačkoli se to na první pohled nezdá, tato obyčejná kukuřice je nutričně velmi bohatou potravinou a zdrojem důležitých látek a energie pro naše tělo a mozek. Kukuřičná zrna mají neobvykle vysoký obsah vitamínů skupiny B, zejména thiaminu (B1), biotinu (B3), kyseliny pantothenové (B5) a kyseliny listové (B9), které jsou nezbytné pro správné fungování našich orgánů a metabolické procesy organismu. Thiamin je důležitý pro naši nervovou soustavu. Při metabolické přeměně přetváří sacharidy na molekuly glukózy, energetickou výživu nervových buněk.