Kukuřice

3. srpen 2021 | 07.40 |
blog › 
Kukuřice

Už kolem sedmi tisíc let je kukuřice nerozlučnou "společnicí” lidí žijících na americkém kontinentu a byla hlavní potravinou prakticky všech známých indiánských kultur. Staří Mayové dokonce věřili, že první člověk byl stvořen z kukuřičných zrn rozemletých na kaši. My prý za kukuřici vděčíme Romům, kteří ji dovezli z turecké a balkánské oblasti kolem roku 1630, proto ji někde nazývali turecká pšenice či turecké žito.

Kukuřice tvoří důležitou součást zdravé výživy. Spolu s libovým masem a celozrnnými výrobky je vítaným doplňkem v racionální stravě. Je zdrojem vitaminu A, obsahuje antioxidanty a přírodní barviva nazvané karotenoidy. Tyto přirozeně se vyskytující látky podporují např. i zdraví očí.

Kukuřice má nízký obsah kalorií a vysoký obsah vlákniny, pomáhá předcházet obezitě a přidává nám pocit plnosti, který může zabránit přejídání se. Vysoký obsah vlákniny v ní podporuje trávení. Kukuřičná mouka se může přidávat například na pečení, většinou na pizzy. Pomáhá udržet kůrku dobře slepenou.

Přichází do sezony v pozdním létě. Pokud chcete kvalitu a čerstvost, ujistěte se, že jsou její slupky sytě zelené. Kukuřice je nejlepší, když ji sníte do dvou dnů od nákupu. Pokud si ji koupíte na skladování, musí být uložena v chladničce a slupka by měla být i po dlouhém čase bez změny.

Kukuřice obsahuje bílkoviny, cukr, škrob a tuk, z nichž všechny jsou tráveny v zažívacím traktu a vstřebávají se do krevního oběhu. Šálek vařené, mražené nebo konzervované kukuřice poskytuje 5 gramů bílkovin, 2 g tuku, 7 g cukru a 25 g škrobu. Tyto stravitelné a vstřebatelné živiny nám dodávají přibližně 140 kalorií energie. Kukuřice také poskytuje významné množství draslíku, fosforu, hořčíku, železa, zinku, kyseliny listové a niacinu. U nás, a v západních zemích je mimořádně oblíbená sladká odrůda kukuřice, kterou konzumují rádi nejen děti, ale i dospělí jako zeleninovou přílohu, součást salátů či oblohu na pizzu.

Ačkoli se to na první pohled nezdá, tato obyčejná kukuřice je nutričně velmi bohatou potravinou a zdrojem důležitých látek a energie pro naše tělo a mozek. Kukuřičná zrna mají neobvykle vysoký obsah vitamínů skupiny B, zejména thiaminu (B1), biotinu (B3), kyseliny pantothenové (B5) a kyseliny listové (B9), které jsou nezbytné pro správné fungování našich orgánů a metabolické procesy organismu. Thiamin je důležitý pro naši nervovou soustavu. Při metabolické přeměně přetváří sacharidy na molekuly glukózy, energetickou výživu nervových buněk.

                                           kukuřice

Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře

 zatím nebyl vložen žádný komentář