Česnek je vytrvalá bylina s podzemními cibulemi rozličných vlastností, tvarů a chutí. Všechny rostliny mají velmi podobné a charakteristické aroma. Podzemní cibule jsou tvořeny několika stroužky – dužnaté části. Počet stroužků v cibuli se u různých odrůd liší. V období květenství lze zpravidla pozorovat tzv. pacibulky, které slouží k vegetativnímu rozmnožování byliny. Listy v podobě natě dorůstají délky až 50cm a vyrůstají přímo z báze cibule. Květy jsou oboupohlavní a mají většinou 6 okvětních lístků ve dvou přeslenech.
Pokud hovoříme o česneku, zmiňujeme jednu z nejstarších bylin, která se kdy celosvětově pěstovala jak pro své využití v kulinářství a gastronomii tak i pro své léčebné účinky. První zmínky o jeho využití pochází ze staré Číny již před 4000 lety. Později následovalo rozšíření do Egypta a Babylonu. Průkopníky v léčebném použití česneku byli Římané a Řekové, na jejichž poznatky a zkušenosti navazují lékaři dodnes.
Česnek - nejen přírodní antibiotikum
Česnek je užíván po staletí a je jednou z nejstarších kultivovaných rostlin. Společně s cibulí a pažitkou patří do čeledi liliovitých. Kromě značné výživné hodnoty, je česnek silným ochráncem našeho zdraví. Pokud jeho konzumaci brání společenské důvody, je možno začít užívat potravinové doplňky s redukovaným zápachem.
Česnek má široké spektrum antimikrobiální aktivity proti rozličným virům, bakteriím, plísním a kvasinkám včetně Candidy a parazitům. Prokázalo se, že je mnohem účinnější než běžné protiplísňové prostředky a vědci demonstrovali jeho účinek proti kryptokoku meningitis, jedné z nejvíce škodlivých plísňových infekcí.
Populační studie prokázaly vliv konzumace česneku na ochranu buněk v oblastech, kde byl příjem česneku vysoký. Studie na lidech dokládají, že česnek snižuje vytváření nitrosaminů (silných sloučenin poškozujících buňky a vznikajících v trávicím traktu).
Česnek má širokou škálu pozitivních vlivů na srdce a cévy, zejména díky obsahu sloučenin síry (allicin a jeho metabolity). Výzkum prokázal, že česneková suplementace snižuje hladinu celkového cholesterolu zlepšuje poměr mezi HDL a LDL. Dále jsou zde důkazy, že česnek vlastní schopnost snižovat krevní tlak. To je často propojeno se vlastností rostlin redukovat shlukování krevních destiček.
Alicin prokázal značnou schopnost snižovat krevní cukr. Je přikládáno tomu, že určité sloučeniny síry dokáží zabránit destrukci inzulínu v játrech.
Česnek je velmi bohatý na živiny. Obsahuje 33 sloučenin síry, 17 aminokyselin, germanium, vápník, mě´d, železo, draslík, hořčík, selen, zinek a vitamíny A,B a C