Ostružiny

30. srpen 2021 | 08.34 |
blog › 
Ostružiny

Ostružiny patří do české kuchyně od dávných dob. Kromě konzumace v čerstvém stavu se využívají pro přípravu zavařenin, kompotů, džemů, šťáv, sirupů, lze z nich vyrábět ovocná vína, likéry a výborné pálenky. Ostružina roste po celém světě, mimo Antarktidy, a to ve více než 1500 ti druzích. Jen u nás rostou divoce čtyři druhy, a k tomu je nutné připočítat i vyšlechtěné druhy velkoplodých, a hlavně i beztrnných ostružin. Právě v tuto dobu dozrávající plody ostružiny obsahují především třísloviny, vitamíny A, C anebo draslík, hořčík, železo, měď, vlákninu a kyselinu listovou. Tak hurá do lesa či sadů na voňavé ostružiny!

Samosběr ostružin na plantáži ve Staré Boleslavi

Plantáž ostružin se nachází na krásném místě nedaleko centra obce Stará Boleslav, v lokalitě zvané U Staroboleslavské tůně s přístupem z ulice Maxe Švabinského (100 m chůze).

Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře

 zatím nebyl vložen žádný komentář