Jistě všichni víme, že vajíčka by neměla chybět v žádném zdravém jídelníčku. Obsahují spoustu vitamínů, minerálních látek a dalších zdraví prospěšných složek a už dávno bylo prokázáno, že nejsou nezdravá (jak se celkem dlouho tradovalo).
Vajíčka obsahují obrovské množství zdraví prospěšných látek. Jmenovitě se jedná o vitamíny A, D, E a K, zdravé tuky, sacharidy, vápník, fosfor, hořčík, železo, cholin a samozřejmě i vysoce kvalitní bílkoviny. Důvodem, proč byla vejce v minulosti zatracovaná, je poněkud vyšší obsah cholesterolu (jeden žloutek ho obsahuje kolem 200 mg). Nicméně mezi lékaři dnes převládá názor, že pokud vejce konzumujeme s mírou, nepředstavují pro naše zdraví žádnou hrozbu, alespoň v případě, že netrpíme cukrovkou či jinou poruchou látkové výměny.
Většina lékařů i výživových odborníků doporučuje zařadit vejce do jídelníčku především sportovcům a vegetariánům. Jenže jak je to s konzumací vajec u dětí? Od jakého věku a v jakém množství mohou vejce, specificky pak vejce naměkko jíst?
Dětem můžeme vejce bez obav dát, jelikož tuk i cholesterol potřebují pro optimální vývoj. Konkrétně vajíčka naměkko jsou ze všech forem úpravy nejlépe stravitelná a z tohoto hlediska tedy nejvhodnější. Potíž je v tom, že kvůli nedostatečně dlouhé tepelné úpravě hrozí nákaza salmonelou. Lepší je tedy dětem dávat spíše vajíčka míchaná, která jsou lépe tepelně upravená a stále relativně dobře stravitelná.