Znáte to? Když je venku zima, fouká vítr nebo mrzne, často přijdeme domů prokřehlí a hledáme způsob, jak se zahřát. Jedním z mnoha způsobů je jídlo. Co si uvařit? Zkuste polévku, ale také jídlo z jednoho hrnce anebo třeba teplý salát.
Zeleninu omyjeme, mrkev oloupeme a nakrájíme na půlky či čtvrtky, řepu oloupeme a nakrájíme na plátky (kolečka) – můžeme lehce předvařit, aby pak nebyla tvrdá. Cuketu můžeme nechat vcelku nebo nakrájet na kolečka, cibuli oloupeme a pak nakrájíme na čtvrtky. Celou neoloupanou palici česneku rozkrojíme napůl. Vše osolíme a pokapeme olivovým olejem. Pečeme při 170 °C asi 25 minut, nebo dokud není zelenina měkká. Poté necháme lehce vychladnout, zakapeme balzamikem a posypeme nasekanou petrželkou.
Tip: Salát můžete posypat praženým i nepraženým loupaným dýňovým semínkem. Pečený česnek pak případně namažte na křupavý chléb či bagetku a dosolte.