4. červenec 2021 | 08.15 |
Chcete si článek přečíst?
Vypněte prosím blokování reklamy (reklamu už neblokuji), děkujeme.
Jak vypnout blokování reklamy?
Video návod zde: https://www.youtube.com/watch?v=GJScSjPyMb4
Dobromysl obecná známá jako koření oregano pocházející ze Středozemí roste na našich loukách. V zahradě se pěstuje od nepaměti jako zázračně léčivé koření
Botanici přisoudili této rostlině jméno dobromysl obecná, vědecky Origanum vulgare. Ve Středozemí se pak celá tisíciletí pěstuje a užívá jako koření oregano. K nám se právě dováží tato silnější, na silice bohatší odrůda. V Českých zahradách a na stráních dobromysl nemá takovou sílu v aroma a chuti.
Léčí, chutná, čaruje...
- Dobromysl podporuje chuť k jídlu. Hodí se všude tam, kde se používá majoránka, má ale výraznější chuť.
- Nezastupitelná je v italské kuchyni při přípravě pizzy a špaget.
- Ve Francii je součástí známého provensálského koření.
- V Mexiku pak chilli koření, nelze bez ní připravit pravé chilli con carne.
- Přidává se do mletých mas a gulášů, rizota, k dochucení masitých jídel a salátů.
- Naložením snítek dobromysli do oleje lisovaného za studena (nejlépe olivového) získáme aromatické ochucovadlo s nahořklou chutí, které každý kulinářský umělec využívá k heroickým výkonům ve středomořské kuchyni, nejlépe při přípravě salátů

Zpět na hlavní stranu blogu