Ovesné vločky jsou taková obyčejná a opomíjená potravina. Přitom za pár korun můžete vykouzlit zázraky. Využít je můžete ke skvělým a lahodným receptům a jejich blahodárné účinky může zakusit i vaše pleť. Co všechno dokážou ovesné vločky?
Ovesné vločky vzniknou rozdrcením ovesných zrn. Jsou cenným zdrojem celé řady živin – především bílkovin, nenasycených mastných kyselin, vitaminů B1 a B6, vápníku i železa. Snadno je strávíme a díky lehce rozpustné vláknině se po takovém pokrmu cítíme dlouho sytí. Kromě toho vláknina reguluje cholesterol, a tak vločky pomáhají snižovat krevní tlak. Vitaminy skupiny B zase působí blahodárně na naši nervovou soustavu.
V tomto receptu ovesné vločky nahradí mouku.
Ingredience:
3 banány
3 vejce
3–6 lžic Emco Ovesných vločkek jemných s vlákninou
4Slim Čekankový topping slaný karamel na dozdobení a oslazení
100 g bílého jogurtu
Allnature Kokosový olej panenský BIO na smažení
Banány rozmačkáme v misce vidličkou nebo je nastrouháme nahrubo na struhadle. Přidáme vejce a vločky a promícháme. (Vločky můžeme také rozmixovat dohladka a použít místo mouky). Poté na pánvi rozpálíme lžíci kokosového oleje a lžící nebo naběračkou tvoříme na pánvi lívance. Pečeme z jedné a z druhé strany. Podáváme s bílým jogurtem a zakápneme čekankovým toppingem.
Tip: Můžete osvěžit také nakrájeným čerstvým ovocem, jako jsou jahody nebo maliny.
Zde se nám ovesné vločky budou hodit jako vhodnější varianta na posypku rovněž místo mouky. Navíc ale budou krásně křupat.
Ingredience:
3 velká jablka
1 hruška
1 lžíce Druid Javorového sirupu
mletá skořice
1 lžička másla
100 g Emco Ovesných vloček jemných s vlákninou
100 g Mandlové mouky blanšírované
100 g másla
100 g třtinového cukru