Meruňka

17. srpen 2020 | 08.02 |
blog › 
Meruňka

MERUŇKA - latinsky Prunus armeniaca, anglicky apricot, francouzsky abricot, španělsky albaricoque, německy Aprikose - je plod stromu z rozsáhlé botanické skupiny slivoň - Prumus, do které patří například také broskve, švestky nebo třešně..


Tato kulturní ovocná dřevina byla známa už r. 2000 př.n.l. v Číně, kolem r. 800 v západní Evropě a ve středoevropských státech až ve 14. století. Všechny v ČR pěstované odrůdy vznikly z meruňky obecné. Skutečnost, že se obyvatelé pohoří Karákoram v Pákistánu dožívají průměrně o deset let více než Středoevropané, bývá vysvětlována právě vysokou spotřebou meruněk.

Základem efektu omlazení je mimořádně vysoký podíl jednoho typu karotenu, a to prekurzoru vitamínu A, ovlivňujícího imunitu, kromě přítomného vitamínu C. Již tři plody obsahují 2500 mezinárodních jednotek provitamínu A a splňují tím polovinu denní potřeby dospělého člověka. Karoteny chrání dužninu i sametovou slupku tohoto výtečného peckového ovoce před škodlivými volnými radikály. Žlutočervený vzhled poskytují rostlinná barviva, antokyany. Koncentrují se ve slupce i dužnině během zrání.

 Mnoho niacinu (kyseliny nikotinové) v plodech slouží nervům a proti napětí, kyselina listová zase krvetvorbě a růstu buněk, kyselina pantotenová (vitamín B5) podpoří vitalitu, odbourávání tuků a zdraví vlasů.

 Díky kombinaci kyseliny listové s bohatým obsahem mědi a kobaltu jsou meruňky ideálním ovocem pro bledé a chudokrevné lidi.

 Meruňky obsahují asi 200 účinných látek, zvláště bioflavonoidů, z nichž tři čtvrtiny nejsou prozatím vědci dostatečně prozkoumány.

 Meruňky patří z hlediska výživových a biologických hodnot k nejcennějšímu peckovému ovoci.


Léčivé účinky meruněk dle literatury:

  • podporují imunitu a zhášení volných radikálů
  • omlazují a zpomalují stárnutí buněk
  • zlepšují náladu
  • pomohou z únavy a nesoustředění
  • ozdraví sliznice, kůži, vlasy, nehty
  • podpoří tvorbu buněk
  • zlepší krevní obraz
  • pomohou od suchosti sliznic krku a nosohltanu
  • zmírní astmatické příznaky

Větší množství konzumace meruněk u těhotnýcj žen se nedoporučuje kvůli zvýšenému obsahu mědi. U některých jedinců může nadměrná konzumace meruněk způsobit malátnost.


Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře

 zatím nebyl vložen žádný komentář