Cizrna - nebo-li římský hrách - bývá považována za nejlepší z luštěnin. Obsahuje vysoké procento vápníku, hořčíku a i fosforu. Vápníku má třebas dvakrát víc než hrách a ovesné vločky. Je to plodina pěstovaná především v arabských zemích, ale známá v Evropě již ve středověku a doporučovaná též jako strava pro nemocné.
U nových potravin většinou nevíme hned přesně jak postupovat, abychom si z nich připravili chutný pokrm. Možná vám pomůže několik drobných rad a detailnější popis postupu při vaření a následné přípravě cizrny. Uvařená cizrna má mnohostranné použití a je vhodná do salátů, k těstovinám, k přípravě pomazánek anebo jemného pyré.
Před samotným vařením je potřeba cizrnu, tak jako každou luštěninu, namočit minimálně na 8 hodin, ale je daleko lepší ji nechat 1–2 dny naklíčit, protože se zrno "oživí", probudí se enzymatické procesy, které aktivizují klíčení. Tímto naklíčením se následně po vaření velmi zlepší chuť cizrny i její stravitelnost.
Cizrnu vaříme odkrytou mírným varem hodně do měkka určitě alespoň jednu hodinu. Vodu solíme většinou až v polovině doby varu nebo ještě lépe na závěr. Uvařenou cizrnu scedíme a používáme při přípravě pokrmů jako jinou luštěninu.
Každý si zřejmě zkusil na svém těle, že luštěniny nadýmají. Tomu se dá předejít i tím, že je vaříme s bylinkami jako je bazalka, saturejka, oregano nebo majoránka či libeček. Je dobré si vyzkoušet různé varianty. Koření nemá jenom zdravotní význam tím, že napomáhá vstřebávání plynů, které se tvoří při trávení, ale také výrazně pozvedne chuť každé luštěniny.
Uvařenou cizrnu scedíme a přelijeme rychle velmi studenou vodou. Necháme chvíli odležet a zchladit. Tímto teplotním rozdílem se začne odlupovat jemná slupka z kuliček a tak cizrnu ve studené vodě promneme rukou nebo i oběma rukama, jako když propíráme rýži. Uvolněné slupky vyplavou na hladinu a z ní je lehce slíváme mimo nádobu raději přes síto, abychom si neucpali odpad. Postup se zalitím studenou vodou a slitím slupek opakujeme několikrát po sobě.
Sloupnutá cizrna je výborná na přípravu pomazánek a pyré. Z připraveného množství jsem po sloupání slupek měla cca 390 g cizrny, tedy množství třeba přímo na pomazánku.