Hrnkové křehké rohlíčky

20. leden 2023 | 08.01 |
blog › 
Hrnkové křehké rohlíčky

Mouku prosejeme do větší mísy, přidáme cukr, sůl, vajíčka, zakysanou smetanu, nastrouhanou citrónovou kůru. Do vlažného mléka dáme 1 lžíci cukru, 2 lžíce mouky a rozdrobíme droždí. Necháme vykynout kvásek. Vykynutý kvásek přidáme k mouce a také rozpuštěné máslo.

Rukou vypracujeme hladké těsto, které je lepivé, není třeba se bát, vždy ruku pomoučíme. Mícháme alespoň 10 minut, dáme na teplé místo vykynout.

Připravené ingredience na jablečnou a ořechovou nádivku. Jablka omyjeme, nastrouháme i se slupkou, přidáme cukr, skořici mletou podle sebe, promícháme. Mleté vlašské ořechy, cukr krystal i vanilínový, zalijeme horkým mlékem. Můžeme přidat rozinky, já jsem dala hrst, ale na foto nejsou, promícháme.
Vykynuté těsto přendáme na pomoučenou pracovní desku.
Následně rozdělíme na menší bochánky, ze kterých uděláme 3-4 menší bochánky
Každý bochník rozválíme do kruhu. Tvořítkem nebo nožem uděláme zářezy ve vrchní polovině těsta. Na spodní stranu dáme nádivku. Jablka pomocí lžíce zbavíme šťávy, aby nám netekla při pečení.
Srolujeme, přendáme na plech vyložený pečícím papírem
Dva žloutky smícháme s 2 lžícemi mléka, rozšleháme a potřeme rohlíky. Troubu předehřejeme na 190 stupňů a pečeme 20-25 minut dozlatova.
Hrnkové křehké rohlíky z zakysané smetany s jablečnou a ořechovou nádivkou (fotorecept) - obrázek 10

Hrnčekové krehké rožky z kyslej smotany s jablkovou a orechovou plnkou (fotorecept)

Těsto:
2 hrníčky (1 hrnek = 200 ml)
2 hrníčky
1 hrnek (vlažné)
125 g čerstvé rozpuštěné
z 1 citronu
1 kostka (čerstvé)
2 ČL (nebo podle chuti)
3 PL (nebo podle chuti)
3 ks
200 ml
Jablečná nádivka:
4-5 ks
podle chuti
podle chuti
Ořechová nádivka:
podle potřeby  (mleté)
podle chuti
podle chuti
1-2 dl
K potření:
2 ks
2 PL

   

Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře

 zatím nebyl vložen žádný komentář