Rillettes ... francouzská vepřová pochoutka. Taková francouzská vepřovka :-) Je to ale vynikající. Pomalu probublávající kostičky bůčku ze kterého se vyškvaří sádlíčko, tymián a česnek dodají skvělou vůni a chuť. To musíte rozhodně vyzkoušet. Ale tady se vyplácí být trpělivý. Čím déle budete kousky masa a sádla " pomalit ", tím bude výsledek lepší. Já používám pomalý hrnec, který je v tomto nepřekonatelným pomocníkem. Nemusíte nic hlídat a je to bez práce :-) Ovšem můžete připravit i třeba v pekáčku v troubě, kterou rozpálíte na 200C a jakmile začne pouštět sádlo, ztlumíte na 160C a pak necháte cca 6 - 8 hodin probublávat. Občas promíchejte.
Na přípravu budete potřebovat:
2kg vepřového bůčku ( poměr masa a sádla 2:3) , pokud budete mít bůček hodně libový, je dobré ke konci přidat trochu vyškvařeného sádla a nechat provařit s masem
150ml suchého bílého vína
několik snítek čerstvého tymiánu
6 větších stroužků česneku
sůl a pepř podle chuti
Postup přípravy receptu:
Maso nakrájíme na kostky cca 1-2cm, vložíme do pomalého hrnce spolu s oloupanými stroužky česneku, tymiánem, solí a pepřem, promícháme
Zapneme na stupeň I. a necháme pomalit 8 hodin. Pomalý hrnec nemusíme hlídat, občas jsem promíchala. Po uplynutí doby vaření jsem maso trochu rozmačkala šťouchadlem na brambory, ne úplně na kaši, ale aby v rillettes zůstaly kousky masa. Samozřejmě vyndejte zbylé větvičky tymiánu.
Rillettes přendejte do čistých skleniček s víčkem, zalijte sádlem a nechte vychladnout. V lednici vydrží celkem dlouho, i když nevím přesně jak dlouho, protože se brzy sní :-)