Nakládaná pampelišková poupata

28. květen 2023 | 06.59 |
blog › 
Nakládaná pampelišková poupata

Recept na skvělou a zdravou delikatesu. Nakládaná poupata pampelišky jsou zajímavým a chutným způsobem, kterým můžeme využít její léčivou sílu.

Neobyčejná obyčejná pampeliška

Pokud si chcete ještě teď na podzim obstarat vynikající univerzální přírodní lék, najdete ho v obyčejné pampelišce. Skrývá se v ní totiž neobyčejná léčebná síla a využít se dá naprosto celá rostlina – květní úbory, stvol, listy i kořen. My se však zaměříme na kořen, pro který je podzim nejvhodnějším obdobím sběru. Často na něj narazíme také při podzimních pracích a rytí na zahrádce a byla by určitě škoda, zbavit se ho jako nechtěného plevele.
Z botanického hlediska jsou pampelišky jednou z nejsložitějších skupin naší květeny. Velké množství vzájemně si podobných druhů je i z praktického hlediska členěno do skupin – sekcí. U nás se nejčastěji setkáte s pampeliškami ze sekce Ruderalia, které byly dříve označované jako pampeliška (či smetanka) lékařská. Tato sekce však zahrnuje na 250 druhů, které jsou velmi nesnadno odlišitelné. S tím si však nemusíte dělat starosti. Všechny naše pampelišky můžeme použít v přírodní medicíně, a pokud je sbíráme na zahrádkách, člověkem silně ovlivněných nebo narušených místech či intenzivně hospodářsky využívaných loukách, nemusíme se ani obávat, že narazíme na některý z našich vzácných a ohrožených druhů.
Pampeliška je univerzální bylinou podporující činnost jater, žlučníku, slinivky, ledvin a střev. Je močopudná, čistí krev, snižuje krevní tlak, podporuje krevní oběh a činnost srdce.
Hořčiny obsažené v kořenech pampelišky ji předurčují především k léčbě onemocnění trávicího traktu, k podpoře trávení a celkově látkové výměny. Pomáhá při nemocech jater, žlučníku, sleziny, žaludečních obtížích, revmatizmu, žloutence, cukrovce, ale také kožních chorobách, onemocnění ledvin a močových cest, chudokrevnosti a poblémech krevního oběhu. Mírně povzbuzuje celý organismus a je vhodná při většině chronických nemocí a pocitech únavy a oslabení.
Tím, že podporuje činnost životně důležitých orgánů, pomáhá k detoxikaci organismu a mobilizuje jeho samoléčebnou sílu.
Kořen pampelišky nemá žádné vedlejší účinky ani kontraindikace a může se užívat i dlouhodoběji.
Sběr
Sbíráme kořen nejlépe na podzim nebo brzy na jaře, případně kořen i s natí těsně před rozkvětem.
Kořen dobře omyjeme a očistíme kartáčkem, nakrájíme na menší kousky a usušíme.
Způsob použití
Většinou se připravuje jako odvar, který podáváme 2 až 4krát denně. Polévkovou lžící kořene přelijeme 1/4 l vody, přivedeme k varu a vaříme 1 min. Necháme 10 min ustát a scedíme.
Často se používá do bylinných směsí, které napomáhají očistě organismu a posílení jater, žlučníku a ledvin. Kombinuje se např. s měsíčkem lékařským, řepíkem, řebříčkem, březovým listem či přesličkou.
Z praženého kořene se dříve připravovala také káva.

Receptář
Pampeliškový likér – snižování hmotnosti, podpora látkové výměny, posílení žlučníku a jater
150 g sušeného drceného kořene pampelišky dáme do 0,5 l vodky, necháme 14 dní luhovat, občas protřepeme, pak scedíme a přidáme ¼ l převařené vody. Užíváme asi jednu štamprli před obědem a večeří, pro posílení jater a žlučníku pak třikrát denně jednu čajovou lžičku po dobu dvou měsíců. (Likér můžeme připravit i tak, že do alkoholu naložíme po 100 g květů, listů a kořene pampelišky.)
Čaj na podporu jater a žlučníku
Po díle kořene pampelišky, kořene puškvorce, kořene čekanky, nati meduňky a nati řepíku. Polévkovou lžíci bylinné směsi přelijeme 1/2 l vroucí vody a necháme 20 min luhovat. Scedíme, nalijeme do konvice a popíjíme po doušcích během dne. Kůra by měla trvat čtyři týdny.

Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře

 zatím nebyl vložen žádný komentář