Bylinková sůl je naprosto jednoduchá a přitom senzační záležitost. Jakmile si ji zkusíte jednou připravit, zůstane natrvalo ve vašem srdci i v kuchyni
Do bylinkové soli byste se měli pustit, protože:
Ovšem na druhou stranu – pokud si myslíte, že stačí bylinky naházet do mixéru a rozmixovat s trochou soli, ráda vás uvedu z omylu. Jde to lépe.
Vezměte si hromádku pečlivě přebraných, stonků zbavených, omytých a vysušených bylinek. Nejlépe se bylinky zbavují vody v salátové odstředivce.
Ideální poměr bylinek a soli je 4:1. Měřeno objemem, nikoli hmotností.
Nenechte si kuchyňskou technikou uzmout veškerou radost z tvorby. Sekejte nožem. Víc než 5 minut času to nezabere, užijete si všechny svěží a intenzivní bylinkové vůně, zaboříte do rodící se bylinkové soli mnohokrát ruce a třeba se u toho i zbavíte všednodenního stresu.
Seká se sůl dohromady s bylinkami a seká se velkým nožem na velkém prkénku.
Nůž si při sekání můžete druhou rukou přidržovat za špičku, pomáhá to.
Jestliže si nemůžete pomoci a rozhodnete se přece jenom svěřit vše mixéru, odměřte do něj jen polovinu soli a tu druhou přimíchejte, až budete mít dosekáno.
Na tuhle část se nejčastěji zapomíná a je to škoda. Sůl pomáhá sušení, vytahuje z bylinek vodu a tím se vše urychluje, takže bylinky si zachovají spoustu barvy a spoustu vůní.
Bylinkovou sůl rozložte na plech a nechte 1-2 dny při pokojové teplotě proschnout, to je celé. Doba schnutí je závislá na tom, jak byly bylinky šťavnaté, takže sůl občas prohrábněte rukou, ať víte, jak to vypadá.
Vysušením bylinkovou sůl v podstatě zakonzervujete navždy. Kdybyste ji naopak uložili do sklenice čerstvou, nevysušenou, je její trvanlivost poměrně omezená.
A ještě jednu výhodu sušení má: bylinky se smrsknou na zlomek svého původního objemu a nezaberou vám skoro žádné místo při skladování.
Volte bylinky, které máte rádi a které často používáte. Všechno se dá zpracovat na bylinkovou sůl.
Skvělé jsou ovšem i směsi několika bylinek, pomocí kterých se můžete třeba přenést do Itálie (šalvěj s rozmarýnem) či do Francie (oregano, tymián, možná i letmý závan levandule), nebo zůstat v české kuchyni (petržel, kudrnka, libeček). Tedy klidně kombinujte i podle chuti.
Ale stejně tak můžete přidat třeba chili papričky nebo tence oloupanou citrusovou kůru.