Červený rybíz je výborné ovoce, které se hodí nejen na koláče nebo džem. Pokud už nevíte, kam s ním, můžete ho využít právě jako brusinky. Zavařenina z červeného rybízu na způsob brusinek je pikantní a tak se vyloženě hodí ke svíčkové. Samozřejmě to nemusí být jedinou variantou, jak nakonec tuto zavařeninu využijete
Zatímco čerstvé brusinky seženete jen v zimě, jen někde a ještě za ně dost zaplatíte, červený rybíz je k mání celé léto a mnohdy jej máte plnou zahradu. Kromě toho, že výborně chutná, jde taky o ovoce zdravé. Obsahuje železo, hořčík, fosfor i vlákninu. Pokud jste jej už letos užili v koláčích, nebo si z něj připravili skvělé víno či sirup, vsaďte na zavařeninu rybíz à la brusinky.
Možná připravujete různé džemy z rybízu, na zavařeninu à la brusinky potřebujete ještě výrazné koření. Můžete postupovat podle tohoto receptu na rybíz ve variantě brusinky a zvolit hřebíček a skořici (ruličku). Výborně se ale hodí i badyán, jalovec, nové koření, nebo třeba citronová kůra.
Na tuto pevnější rybízovou zavařeninu, stejně jako na jakékoliv další zavařování, potřebujete stopek zbavený a očištěný rybíz. Spařte ho nálevem z vody a octu a sceďte. Do hrnce odměřte vodu, přidejte cukr, koření a rybíz, přiveďte k varu a 10 minut vařte. Při přípravě necháte rozpustit cukr a koření se zase postará o aroma. Ovšem nezapomeňte koření před dokončením zase dát pryč, kousnout do jakékoliv varianty tohoto voňavého koření není úplně ideální. Nakonec nalijte směs do suchých a dokonale čistých sklenic a hned je otočte na víčko.
První, co vás napadne při využití rybízových brusinek, je právě svíčková. Ale to není ani zdaleka jediná možnost, jak s touto lahodnou záležitostí naložit. Můžete zavařeninu přidat k hovězímu masu, smetaně, sýrům, hodí se k citrusům (obzvlášť pomerančům a mandarinkám). Výborná je ke grilovaným masům a sýrům. Ze sladkých jídel vynikne i v koláčích s jablky. Pokud budete chtít využít neobvyklé chuti rybízových brusinek, můžete si je přidat třeba i do jogurtu a tvarohu.