Květy lípy, 3 kg cukru, šťáva ze 4 citronů, kyselina citronová 50g
Lipový květ natrháme asi do necelé půli tašky. Na hodinku jsem je rozložila na noviny, aby vylezli broučci ...
Trháme krásně rozkvetlé květy i s okvětními lístky a naplníme volně do skleněné láhve
Zalejeme vodou a necháme stát do druhého dne, poté vyždímáme do hrnce přes plátno, přidáme cukr, šťávu z citronu a kyselinu citronovou.
Všechno dobře promícháme a zahříváme na 85 až 90 stupňů Celsia, dokud se cukr beze zbytku nerozpustí.
Barva je lehce nažloutlá
Vroucí sirup plníme do připravených (dobře vymytých) sklenic, omotáme raději každou láhev vlhkou utěrkou, aby nám nepraskla, ihned zavíčkujeme.
Každou láhev na chvilinku otočíme dnem vzhůru, abychom zničili případné bakterie a zárodky plísní...
Sirup tak vydrží několik sezón ( u nás bohužel jen po konec prázdnin, protože je to mňamka)
RE: Lipový sirup | myfantasyworld | 01. 09. 2023 - 21:36 |