Litinovou pánev nebo plotýnku zachovat zahřívat. V kastrůlku rozehřejeme sádlo nebo máslo na pomaštění placek a připravíme si mašlovačku nebo štěteček na potírání placek.
Uvařené, oloupané a studené brambory nastrouháme na jemné struhadle. Přidáme mouku, sůl a vypracujeme těsto, z kterého uděláme váleček asi jako na bramborové knedlíky.
Části těsta odkrajujeme a na pomoučeném vále rozvalujeme na tenké placky silné 2-3 mm.
Do rozpálené litinové pánve vložíme placku a zvolím ji postupně opéct z obou stran. Netrvá to déle než 3 – 4 minuty. Upečenou placku přemístíme do misky a jednu stranu potřeme sádlem nebo máslem.
Placky vrstvíme na sebe, udrží se déle teplé.
Babička je ještě přiklopila větším hrncem. Když se nesnědly najednou a zbyly do druhého dne, přiklopené je lehce prohřála v troubě po snídani je namazala švestkovými povidly . Je to moje vzpomínka na dětství.