Cibule obsahuje mnoho antioxidantů a sloučenin obsahujících síru, přičemž jsou spojovány se snížením rizika rakoviny, snížením hladiny cukru v krvi a zlepšením zdraví kostí.
Cibule (Allium cepa) je cibulovitá zelenina, která roste pod zemí. Je známá také jako cibule cibulová nebo cibule obecná, pěstuje se po celém světě a je blízce příbuzná pažitce, česneku, šalotce a pórku.
Cibule se běžně používá jako ochucovadlo nebo příloha, je základní potravinou v mnoha kuchyních. Může se péct, vařit, grilovat, smažit, pražit, smažit nebo jíst syrová.
Cibule se liší velikostí, tvarem a barvou, ale nejběžnějšími druhy jsou bílá, žlutá a červená. Její chuť se pohybuje od jemné a sladké po ostrou a pikantní, v závislosti na odrůdě a ročním období.
Cibuli lze konzumovat i v nezralém stavu, než cibule dosáhne plné velikosti. Pak se jí říká šalotka, jarní cibulka nebo letní cibulka.
Syrová cibule má velmi nízký obsah kalorií, na 100 gramů připadá pouze 40 kalorií.
V čerstvé hmotnosti obsahuje 89 % vody, 9 % sacharidů a 1,7 % vlákniny, s nepatrným množstvím bílkovin a tuků.
Hlavní živiny ve 100 gramech syrové cibule jsou ):
6px; background-color: rgb(210, 233, 165);">
Sacharidy tvoří přibližně 9-10 % syrové i vařené cibule., přičemž se skládají s převážně z jednoduchých cukrů, jako je glukóza, fruktóza a sacharóza.
Porce o hmotnosti 100 gramů obsahuje 9,3 gramu sacharidů a 1,7 gramu vlákniny, takže celkový obsah stravitelných sacharidů je 7,6 gramu.
Cibule je slušným zdrojem vlákniny, která tvoří 0,9-2,6 % čerstvé hmotnosti v závislosti na druhu cibule.
Je velmi bohatá na zdravou rozpustnou vlákninu zvanou fruktany. Ve skutečnosti patří cibule mezi hlavní zdroje fruktanů ve stravě
Fruktany je tzv. prebiotická vláknina, která vyživuje prospěšné bakterie ve střevech.
To vede k tvorbě mastných kyselin s krátkým řetězcem (SCFA), jako je butyrát, který může zlepšit zdraví tlustého střeva, snížit zánět a snížit riziko rakoviny tlustého střeva.
Fruktany jsou však považovány za FODMAP, které mohou u citlivých jedinců, například u osob se syndromem dráždivého tračníku (IBS), vyvolávat nepříjemné zažívací příznaky.
Shrnutí:
- Cibule se skládá převážně z vody, sacharidů a vlákniny. Její hlavní vláknina fruktany mohou vyživovat přátelské bakterie ve střevech, i když u některých lidí mohou způsobovat zažívací potíže.
Shrnutí:
- Cibule obsahuje slušné množství vitaminu C, kyseliny listové, vitaminu B6 a draslíku, které poskytují řadu výhod.
Zdravotní účinky cibule se připisují jejím antioxidantům a sloučeninám obsahujícím síru
V mnoha zemích patří cibule také k hlavním potravinovým zdrojům flavonoidů, konkrétně sloučeniny zvané quercetin
Červená a žlutá cibule jsou bohatší na antioxidanty než ostatní druhy. Žlutá cibule může ve skutečnosti obsahovat téměř 11krát více antioxidantů než cibule bílá
Tepelnou úpravou se může hladina některých antioxidantů výrazně snížit
Bylo prokázáno, že cibule má silné antioxidační a protizánětlivé vlastnosti
Cukrovka 2. typu je časté onemocnění, které se vyznačuje především vysokou hladinou cukru v krvi.
Studie na zvířatech potvrzují, že cibule může hladinu cukru v krvi snižovat
Stejné výsledky byly prokázány i u lidí. Jedna studie u lidí s cukrovkou 2. typu zjistila, že konzumace 100 gramů syrové cibule denně vedla k významnému snížení hladiny cukru v krvi
Syrová cibule může pomáhat kontrolovat diabetes 1. i 2. typu, ale je zapotřebí dalšího výzkumu