Oregano je voňavá bylina, která je nejlépe známá jako přísada do italských potravin. Oregano je populární od té doby, co ho Řekové a Římané používali pro léčebné účely ve starověku. Ve skutečnosti název oregano pochází z řeckých slov "oros", což znamená hora, a "ganos", což znamená radost nebo radost. V první řadě má velice silně antibakteriální účinky a dokonce je oregano předmětem studií, protože se předpokládá, že by mohlo blokovat růst bakterií Escherichia coli a Pseudomonas aeruginosa, dvou kmenů bakterií, které mohou způsobit infekci. Používá se k léčbě dýchacích cest, jako je astma, kašel, alergie a bronchitida. Pomáhá také při bolestech hlavy, infekcích močových cest, cukrovce, vysokém cholesterolu a srdečních onemocněních.
Lidé v oblasti Středomoří používají oregano po staletí v medicíně k léčbě mnoha nemocí, včetně astmatu, bolesti svalů, křečí, při průjmu, špatnému trávení a nachlazení. Oregano zmírňuje záněty, bojuje s bakteriemi a reguluje hladinu cukru v krvi.
Oregano a další byliny poskytují antioxidanty. Ty pomáhají tělu eliminovat volné radikály, které jsou toxickými látkami, které jsou důsledkem přírodních procesů a stresu v životním prostředí. Nahromadění volných radikálů může vyvolat oxidační stres . Oxidační stres může vést k poškození buněk, které může mít za následek různá onemocnění.
(Oregano vulgare)
Čeleď: Hluchavkovité (Lamiaceae)
Je to bylina, která dorůstá až 80 cm při kvetení. Pochází ze Středomoří, ve středověku se rozšířila i k nám, kde také zplaněla. Roste u nás od nížin až do hor na slunečných stráních, pasekách, světlých lesích a na skaliskách. Pro své starorůžové květy je i okrasou na zahradách, lákající motýly a včely.
Dnes je vyšlechtěno spousta kultivarů s květy výraznějšími až do tmavě růžové, nebo s pestrými listy. Byly vyšlechtěny i nizké formy oregana dorůstající jen do 25 cm.
Patří mezi vytrvalé a nenáročné bylinky. Vyžaduje slunečné stanoviště. Lze ji vypěstovat i z výsevu, ale klíčení může být zdlouhavé. Množí se dělením trsů. Ideální období pro množení oregana je jaro, kdy začínají rostlinky rašit, nebo po odkvětu na podzim. Je potřeba jej vydatně zalít, aby dobře prokořenil. Oregano má dnes vyšlechtěných moho variet, proto si můžeme vybrat takovou, která se hodí třeba do bytu, na balkon či ty vyšší na zahradu.
Dobromysl můžete sbírat od jara až do květu – sbírají se vrcholové části rostlin, oddaluje se tím kvetení, navíc je v těchto částech nejvíce účinných látek. Pokud už máte větší trs, doporučuji jej nasušit – suší se nať a pak se po usušení sdrhávají lístky. Usušené se pak skladují v suchu a temnu.
Tato bylinka je spojená hlavně s používáním v kuchyni, ale je to výborná léčivka a na to se časem zapomnělo.
Dobromysl se stala neodmyslitelnou přísadou většiny jídel italské a řecké kuchyně. Nejčastěji se přidává do omáček, k těstovinám, do pizzy, pečených ryb a salátů.
Oregano nebo-li dobromysl používejte také do čajových směsí – čerstvou i sušenou, já ji mám ráda společně s mátou a meduňkou Při nachlazení můžete nálev inhalovat, nebo použít na posilovací koupele při únavě, působí i protizánětlivě na kůži. Tuto bylinku mohou i těhotné ženy a děti.