Dejte si ovesné vločky

6. leden 2024 | 09.31 |
blog › 
Dejte si ovesné vločky

Ovesné vločky vzniknou rozdrcením ovesných zrn. Jsou cenným zdrojem celé řady živin – především bílkovin, nenasycených mastných kyselin, vitaminů B1 a B6, vápníku i železa. Snadno je strávíme a díky lehce rozpustné vláknině se po takovém pokrmu cítíme dlouho sytí. Kromě toho vláknina reguluje cholesterol, a tak vločky pomáhají snižovat krevní tlak. Vitaminy skupiny B zase působí blahodárně na naši nervovou soustavu.

  • Budete mít plno energie, nejen když si je dáte k snídani.
  • Snížíte riziko vzniku srdečních onemocnění.
  • Vaše pleť se pročistí.
  • Vaše svaly získají porci bílkovin před cvičením či náročným dnem.
  • Zbavíte se problémů s trávením.
  • Hladina cholesterolu ve vaší krvi se sníží.
  • Oves má schopnost udržet pocit plnosti a tím pomůže regulovat váhu.
  • Působí proti vráskám, akné i unavené pleti.
  • U dětí jsou skvělé na velmi citlivou pokožku, v odvaru z vloček můžete vykoupat děti, které trpí na ekzémy.

Banánové lívance z ovesných vloček

V tomto receptu ovesné vločky nahradí mouku.

Ingredience:
3 banány
3 vejce
3–6 lžic ovesných vloček
4Slim Čekankový topping slaný karamel na dozdobení a oslazení
100 g bílého jogurtu
Allnature Kokosový olej panenský BIO na smažení

Postup:
Banány rozmačkáme v misce vidličkou nebo je nastrouháme nahrubo na struhadle. Přidáme vejce a vločky a promícháme. (Vločky můžeme také rozmixovat dohladka a použít místo mouky). Poté na pánvi rozpálíme lžíci kokosového oleje a lžící nebo naběračkou tvoříme na pánvi lívance. Pečeme z jedné a z druhé strany. Podáváme s bílým jogurtem a zakápneme čekankovým toppingem.

Tip: Můžete osvěžit také nakrájeným čerstvým ovocem, jako jsou jahody nebo maliny.

Banánové lívance z ovesných vloček

Jablečný crumble s ovesnou posypkou

Zde se nám ovesné vločky budou hodit jako vhodnější varianta na posypku rovněž místo mouky. Navíc ale budou krásně křupat.

Ingredience:
3 velká jablka
1 hruška
1 lžíce Druid Javorového sirupu
mletá skořice
1 lžička másla
100 g ovesných vloček
100 g Mandlové mouky blanšírované 
100 g másla
100 g třtinového cukru

Postup:
Troubu vyhřejeme na 190 °C. Jablka i hrušku zbavíme jadřince a nakrájíme na kostičky. Dáme do mísy, přidáme javorový sirup, skořici a promícháme. Zapékací misky vymažeme lžičkou másla a na dno dáme směs ovoce. To posypeme drobenkou, kterou jsme připravili z másla, ovesných vloček, mandlové mouky a cukru. Pořádně podrobíme a pečeme asi 25–40 minut podle velikosti misek, dokud nebude mít crumble křupavou krustu a nebude uvnitř bublat.

Tip: Místo jablek a hrušek můžete použít také třeba švestky.

                                                       Mandlové mouky blanšírované    

Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře

 zatím nebyl vložen žádný komentář