Ovesné vločky vzniknou rozdrcením ovesných zrn. Jsou cenným zdrojem celé řady živin – především bílkovin, nenasycených mastných kyselin, vitaminů B1 a B6, vápníku i železa. Snadno je strávíme a díky lehce rozpustné vláknině se po takovém pokrmu cítíme dlouho sytí. Kromě toho vláknina reguluje cholesterol, a tak vločky pomáhají snižovat krevní tlak. Vitaminy skupiny B zase působí blahodárně na naši nervovou soustavu.
V tomto receptu ovesné vločky nahradí mouku.
Ingredience:
3 banány
3 vejce
3–6 lžic ovesných vloček
4Slim Čekankový topping slaný karamel na dozdobení a oslazení
100 g bílého jogurtu
Allnature Kokosový olej panenský BIO na smažení
Postup:
Banány rozmačkáme v misce vidličkou nebo je nastrouháme nahrubo na struhadle. Přidáme vejce a vločky a promícháme. (Vločky můžeme také rozmixovat dohladka a použít místo mouky). Poté na pánvi rozpálíme lžíci kokosového oleje a lžící nebo naběračkou tvoříme na pánvi lívance. Pečeme z jedné a z druhé strany. Podáváme s bílým jogurtem a zakápneme čekankovým toppingem.
Tip: Můžete osvěžit také nakrájeným čerstvým ovocem, jako jsou jahody nebo maliny.
Zde se nám ovesné vločky budou hodit jako vhodnější varianta na posypku rovněž místo mouky. Navíc ale budou krásně křupat.
Ingredience:
3 velká jablka
1 hruška
1 lžíce Druid Javorového sirupu
mletá skořice
1 lžička másla
100 g ovesných vloček
100 g Mandlové mouky blanšírované
100 g másla
100 g třtinového cukru
Postup:
Troubu vyhřejeme na 190 °C. Jablka i hrušku zbavíme jadřince a nakrájíme na kostičky. Dáme do mísy, přidáme javorový sirup, skořici a promícháme. Zapékací misky vymažeme lžičkou másla a na dno dáme směs ovoce. To posypeme drobenkou, kterou jsme připravili z másla, ovesných vloček, mandlové mouky a cukru. Pořádně podrobíme a pečeme asi 25–40 minut podle velikosti misek, dokud nebude mít crumble křupavou krustu a nebude uvnitř bublat.
Tip: Místo jablek a hrušek můžete použít také třeba švestky.