Mechový dort/ Moss cake

10. leden 2024 | 07.30 |
blog › 
Mechový dort/ Moss cake

Obsahuje obrázek: mechový dort/moss cake

ingredience na dort o průměru 18 cm:

těsto: 125 g balení čerstvých baby špenátových listů
       30 g limetkové šťávy (přibližně 1 malá limetka nebo citron)
       kůra z 1 limetky
       2 malé vajíčka (velikost S)
       100 g krupicového cukru
       1 lžička vanilkového extraktu
       85 g oleje
       220 g polohrubé mouky

       2/3 lžičky prdopeče
       špetka soli
krém: 150 g másla
      400 g cream cheese
      80 g moučkového cukru
      1 lžička vanilkového extraktu
      100 g borůvek
na ozdobu: 25 g borůvek
           listy máty
           kolečka limetky, jelen, divoké prase, chameleon...
     

postup:
těsto: Nejdřív ze všeho si připrav špenátové pyré. Z baby špenátu odstraň stopky a listy rozmixuj na jemnou kaši. Aby se líp míchala, tak do ní přilej limetkovou/citronovou šťávu a kůru.
Vajíčka rozděl na žloutky a bílky. Ve velké míse smíchej žloutky s cukrem a vanilkou. Ke žloutkům přidej olej a špenátové pyré a ještě pořádně promíchej, dokud nevznikne homogenní směs.
Do této krásně zelené hmoty přisyp prosátou mouku, prdopeč a sůl a znova promíchej.
Bílky vyšlehej skoro do tuha a pak je postupně přimíchej do těsta.
Těsto nalej do formy vystlané pečícím papírem a dej péct do trouby rozpálené na 175°C asi na 30 minut (nebo klasicky až špejle zapíchnutá doprostřed těsta vyjde čistá bez žmolků). Těsto při pečení moc nenabyde. Nechej vychladnout na mřížce a pak zabal do sáčku a přes noc do ledničky.
krém: Všechny ingredience musí mít pokojovou teplotu, aby se daly dobře zpracovat. Takže si je zavčas vytáhni z ledničky.
Vyšlehej máslo s cukrem a vanilkou do světlé nadýchané pěny. Pak po částech přidej cream cheese. Borůvky si nechej až na skládání dortu.

kompletace: Seřízni vypouklý vršek korpusu (nech si ho na pozdější zdobení). Odkroj z boků hnědou část (pro lepší vizuální efekt) a celý korpus pak horizontálně prokroj.
Spodní část korupusu natři částí krému, posyp borůvkama (trochu je zatlač dovnitř krému, aby nečouhaly) a přiklop vrchní částí korpusu.
Vršek dortu ozdob zbytkem krému, drobkama z odřezků korpusu, chameleonem, kolečkama limetky, borůvkama, lístkama máty, jelenem, větvičkama, kvítkama.... je to na tobě co tam chceš mít.
Rozhodně ale nechej tu krásně zelenou barvu vyniknout - v tomto případě je ideální verze Naked cake.


originál recept:
těsto: 3 vajíčka (bílky a žloutky zvlášť)
       1 1/2 hrnku cukru
       1/2 hrnku olivového oleje
       2 lžíce - 1/4 hrnku limetkové šťávy (podle chuti)
       2 lžičky vanilky
       280 g baby špenátu
       2 hrnky polohrubé mouky
       3 lžičky prdopeče
       1/2 lžičky soli 

https://mysundayfeast.blogspot.com/2019/03/vanilla-moss-cakevanilkovy-mechovy-dort.html

Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře

 zatím nebyl vložen žádný komentář