Palmový olej je v poslední době celkem kontroverzním tématem, kdy na jedné straně stojí producenti libující si v jeho nízké ceně a na druhé straně stojí konzumenti, kteří se rozčilují kvůli chuti potravin a nebo kvůli kácení deštných pralesů a vymírání jeho fauny a flóry.
Rostlinné oleje prospívají zdraví více, než přemíra živočišných tuků. Ale existují i výjimky. Palmový olej obsahuje spíše nasycené mastné kyseliny, nežli nenasycené, a těch máme ve stravě obvykle dostatek. Existuje ovšem ještě vážnější důvod, proč se výrobkům jež palmový olej obsahují vyhnout. Plantážím palmy olejné, z níž se olej získává, padají za oběť poslední tropické pralesy především v Indonésii a postupně i v Africe a Jižní Americe. Při jejím pěstování pak tečou pesticidy proudem, zamořují půdu i vodu. Olej, na jehož neetické produkci vydělávají velké společnosti, je pro místní obyvatele i zvířata pohromou.
Zatímco u nás vyprodukované rostlinné oleje, jako je lněný, slunečnicový, řepkový nebo pupalkový, či středozemní olivový zdraví prokazatelně prospívají a působí i jako prevence mnoha chorob, palmový olej, v těle působí podobně, jako sádlo nebo máslo. Strávník však z něj, na rozdíl od lahodného másla, nemá žádný požitek. Že složení palmového oleje zdraví narozdíl například od oleje lněného, sezamového, slunečnicového, dýňového či olivového neprospívá, potvrzuje i studie Prof. MUDr. Josefa Šimka, DrSc., z Ústavu fyziologie LFUK Hradec Králové. Palmový olej neobsahuje blahodárné nenasycené mastné kyseliny, ale pouze nasycené mastné kyseliny, které přispívají ke vzniku civilizačních chorob. Smažení na sádle a olivovém oleji z pokrutin je srovnatelné se smažením na palmovém oleji co do zdraví, ovšem z etického hlediska je palmový olej nesrovnatelně horší.
Palmový olej může být obsažen ve směsných stolních olejích, margarínech, slaných i sladkých sušenkách, v čokoládě, nugetě... Kromě potravin se přidává i do mýdel, šampónů, líčidel a spousty dalších výrobků. Je totiž levný.