Škaredá středa

26. březen 2024 | 07.23 |
blog › 
Škaredá středa

Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem a jejich tradice má své náležitosti a zvyky, které se týkají i vaření a stravování. Celý velikonoční týden má například daný speciální jídelníček -...

Škaredá středa je pro křesťany prvním opravdu významným dnem velikonočního týdne. V tento den Jidáš zradil Ježíše Krista, který byl poté uvězněn, odsouzen a umučen na kříži. Během Škaredé středy by se nemělo jíst maso, ani žádná jiná tučná či honosná jídla. A které zvyky se s tímto dnem pojí?

Škaredou středu známe také pod označením Sazometná nebo Smetná, což souvisí s vymetáním sazí z komínů. Právě v tento den totiž tradičně probíhal velký úklid domácností. Cílem bylo vyhnat zlé duchy. Pořádně uklidit se jednou za čas prostě musí.

Na Škaredou středu placky nebo trhanec

V tento den Ježíš dle Bible zradil Krista a lidové pořekadlo nedoporučuje se o Škaredou středu mračit či škaredit, jinak to dotyčnému zůstane po celý rok.

Hospodyně tradičně sahaly po jídlech, která vypadala škaredě či nepovedeně. Stačí připravit placky a trochu je potrhat nebo můžete vyzkoušet rovnou trhanec.

Škaredou středě předchází Žluté úterý, Modré pondělí a Květná neděle. Avšak až právě Škaredá středa zahajuje sled důležitých dní z hlediska liturgického i lidového.

Legendy o císařově trhanci

Znáte to; přijde k vám vzácná návštěva, kterou chcete uctít a jste z toho tak nervózní, že pokazíte, co můžete. A přesně nějak takhle se podle webu Rakousko.cz dařilo jistému statkáři, u kterého se na cestě přes Alpy zastavil císař František Josef I. se svou manželkou Alžbětou Bavorskou, kterou budete znát spíš pod jménem Sissi. Legenda praví, že hospodář chtěl panovníka pohostit a rozhodl se, že připraví palačinky. Jenže když je vyráběl, byl tak nervózní, že to nějak popletl a palačinku na pánvi zamíchal. Aby zakryl ten trhanec, namazal ji švestkovým džemem a pořádně pocukroval. Dopadlo to tak, že císař byl z jídla doslova nadšený. Existuje ještě jedna verze tohoto příběhu, která říká, že statkářova žena byla mizerná kuchařka, takže při převracení palačinku zničila a nezbylo jí, než všechno nějak zamaskovat.

Rakousko-uherské dědictví

Pokud se máme vrátit na začátek císařského trhance, představme si silnou palačinku nakrájenou na kousky, posypanou moučkovým cukrem a přelitou švestkovým žahourem či podávanou se švestkovým kompotem. Jelikož je náš svět komplikovaný a stejně jako neexistuje jedna verze příběhu vzniku tohoto jedinečného jídla, je i více verzí, jak ho připravit, můžete se potkat i s rozinkovým trhancem či trhancem podávaným se sezónním ovocem. Ať už na něj přidáte, co chcete, stoprocentně jej chuťově oceníte. U tého pochoutky zkrátka platí, že v nedokonalosti je krása.

Trhanec s jahodovým (ovocným) přelivem

Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře

 zatím nebyl vložen žádný komentář