Kešu ořechy jsou plody ledvinovníku západního, který pochází z Brazílie. Dnes se pěstuje hlavně v Indii a Vietnamu na plantážích, kde se i přímo zpracovává. Zajímavostí je největší ledvinovník, který se rozprostírá na neskutečné ploše 8 500 metrů čtverečních, vypadá jako velký park a najdeme ho v Brazílii, doporučuji se podívat na video 😊 Tento strom je zapsán v Guinessově knize rekordů.
Další zajímavostí je, že ledvinovník plodí tzv. kešu jablka, která vypadají jako paprika a zespodu se nachází právě kešu ořechy, což jsou z botanického hlediska nažky a ne ořechy. Ty jsou umístěny v tvrdém osemení a zisk ořechů je poměrně složitý, jelikož pod skořápkou se nachází jedovatý olej, který může podráždit pokožku. Při ručním zpracování je tedy potřeba opatrná manipulace. Skořápku producenti tak raději ošetřují horkým vzduchem, horkou olejovou lázní nebo pražením. Díky čemuž pak ořechy ale nejsou už RAW.
Ledvinovník západní (Anacardium occidentale) je až 12 metrů vysoký tropický strom z čeledi ledvinovníkovité, poskytující jedlé nažky, známé pod tržním názvem ořechy kešu (podle SSČ kešú). Tyto nažky se nacházejí v nepravém plodu, kterému se říká "kešu jablko". Osemení obsahuje velké množství kardolu, což je smolnatý olej, který při manipulaci dráždí pokožku a před konzumací se z jedlých částí (ořechů) odstraňuje zahříváním (pražením).