Pěstujete si rajčata a papriky ze semínek a nechcete mít sazenice vyčouhlé, slabé a vysílené? Máme pro vás pár tipů, co pro to můžete udělat.
Pokud si doma pěstujete domácí sazenice rajčat a paprik, měli byste jim dopřát jisté podmínky, aby byly zdravé a silné. Díky tomu se dočkáte i bohaté sklizně. Často však dochází nesprávnou péčí k tomu, že se rostliny začnou vytahovat do výšky a jsou postupně víc a víc slabé.
Rostlina sice nezahyne, ale poroste pomalu, bude mnohem méně odolná proti chorobám a škůdcům a úroda bude v každém případě nižší a měně kvalitní. Jak se dá situaci předcházet?
Protože klíčící semínka i sazenice reagují na světlo, je lepší provést výsev raději až během února či počátkem března, rozhodně ne už v lednu. Počátkem roku je světla kriticky málo, a pokud se rostliny nepřisvěcují, táhnou se za ním. V březnu je už mnohem více denního světla a mladé rostliny budou mít lepší a přirozený světelný komfort.
Přestože při prvním pikýrování sazeničky rozesadíte, nepřežeňte to s hustotou semínek už v sadbovači, zbytečně by si vzájemně odebíraly živiny, což by přispělo k pozdějšímu vytahování sazenic.
Velmi důležitá je pro sazenice i teplota. A v tomto případě neplatí, že čím je vyšší, tím je to lepší. Rajčata i papriky potřebují teplo především v době klíčení ze semen, a to od 20 do 25 °C. Ve chvíli, kdy se na rostlinkách objeví první pravé lístky, zhruba tak 3 až 4, snižují své nároky na teplotu a je dobré v místnosti snížit teplotu na 15 až 19 °C nebo je přestěhovat jinam.
Díky tomu dojde ke zpomalení růstu, sazenice se nebudou tolik vytahovat do výšky, naopak budou silné a vitální. Nižší teploty jsou však nevhodné, protože by došlo naopak ke zpomalení růstu. Z těchto důvodů se daří sazenicím nejlépe v pařeništích a temperovaných sklenících, ale i v zimních zahradách a na zasklených lodžiích.
V případě, že používáte substrát na výsevy, nepotřebujete žádné hnojivo, protože je v něm již obsaženo. Zpravidla je to dávka na první dva týdny, kdy postačí rostlinám dodávat pouze zálivku. Přidáním hnojiva byste si rajčata či papriky mohli zničit.
Zde platí pravidlo "přiměřeně". Pokud by byl substrát přemokřený, hrozilo by riziko uhnití kořenů, a tedy později i úhynu celé rostliny. Stejně tak by substrát neměl nikdy úplně vyschnout. Před každou zálivku je nejlepší udělat si test prstem a zjistit v jakém stavu půda v kontejneru se sazeničkami je.