Medovina
Jedná se o kvašený alkoholický nápoj vyráběný z medu a vody. Vodu je možno nahradit ovocnou šťávou. Poměry obou složek záleží na uvážení konzumenta (během kvašení nebo dokvašování) stejně tak jako ochucení kořením. U medoviny není tak vytříbená kultura chuti, jako je tomu u vína. Barva medoviny je značně variabilní. I běžně vyrobená může být lehce šumivá. Oproti suchému vínu jde o sladší nápoj, který je vhodný jako aperitiv nebo dezertní likér.
Svařené víno
Teplý nápoj vyráběný typicky z červeného vína nejrůznější kvality smícháním s bylinným odvarem. V dřívějších dobách se takto reformovalo nekvalitní víno. V současnosti se často doslazuje cukrem a podává s plátky citrónu. Svařování vína bylo v minulosti jedním ze způsobů, jak je ochránit před zkysnutím. Svaření ale změnilo chuťové vlastnosti vína, proto nebylo příliš oblíbené. Nalezení postupu, který víno sterilizuje a zároveň nezmění jeho chuťové vlastnosti se podařilo až v polovině 19. století Louisi Pasteurovi.
Punč
Označení pro široké spektrum nápojů, ať nealkoholických či alkoholických, které většinou obsahují ovoce či ovocnou šťávu. Pochází z Indie, odkud byl v 17. století dovezen do Anglie a dále pak se rozšířil postupně do dalších zemí. Ve střední Evropě je velmi populární během vánočních svátků. Navzdory názvu však většina z nich obsahuje pouze malé množství ovocné šťávy a hlavními přísadami jsou cukr, kyselina citrónová a umělá dochucovadla. Nealkoholické varianty, jež se převážně podávají dětem či abstinentům, obsahují směs ovocných nápojů jako džusy, voda, čaj a sladidla, v podobě cukru nebo medu. Některé druhy punče mohou obsahovat gin nebo jiné lihoviny, často spolu s množstvím ovocných šťáv nebo jinými nealkoholickými nápoji. Velké množství punčů se rovněž vyrábí s přídavkem rumu.
RE: Medovina, punč, nebo svařené víno? | myfantasyworld | 06. 12. 2020 - 07:26 |
![]() |
tipynakazdyden | 06. 12. 2020 - 07:46 |