Zelí je u nás oblíbené hlavně v kysané podobě k pečené kachně či vepřovému. Léto láká i k tomu udělat salát z čerstvých hlávek zelí. Takový, který se často v hospodách přidává jako obloha k různým pokrmům. Ke grilovanému masu je ovšem nepřekonatelný.
Zelný salát je jeden z tradičních českých salátů. Dřív se podával snad v každé hospodě, patřil k nabídce školních i závodních jídelen. Jeho předností bylo to, že oproti tomu okurkovému nebo rajčatovému byl díky hlavní ingredienci -hlávkovému zelí - dostupný po celý rok a hodil se takřka ke všemu, hlavně k masovým pokrmům. Populární je však dodnes. Navíc do něj není potřeba moc dalších surovin. Obvykle si při jeho přípravě vystačíte jen se zelím najemno nakrouhaným, případně s cibulkou a v některých verzích i s mrkví, křenem nebo koprem. Typická je pro něj hlavně úžasná křehkost a křupavost a také vyvážená sladkokyselá chuť.
Vynikající hospodský zelný salát si pak můžete připravit třeba podle našeho ověřeného receptu. Jak na to?
Budete potřebovat: 500 g hlávkového zelí, 50 ml slunečnicového oleje, 2 zarovnané lžíce moučkového cukru, 1 lžíci octa a sůl podle chuti.