Salát z čerstvého zelí

17. květen 2024 | 07.43 |
blog › 
Salát z čerstvého zelí

Obsahuje obrázek: Salát z čerstvého zelí: Křupavost a křehkost zajistí rychlé spaření horkou a pak studenou vodou, ...

Zelí je u nás oblíbené hlavně v kysané podobě k pečené kachně či vepřovému. Léto láká i k tomu udělat salát z čerstvých hlávek zelí. Takový, který se často v hospodách přidává jako obloha k různým pokrmům. Ke grilovanému masu je ovšem nepřekonatelný. 

Zelný salát - česká klasika

Zelný salát je jeden z tradičních českých salátů. Dřív se podával snad v každé hospodě, patřil k nabídce školních i závodních jídelen. Jeho předností bylo to, že oproti tomu okurkovému nebo rajčatovému byl díky hlavní ingredienci -hlávkovému zelí - dostupný po celý rok a hodil se takřka ke všemu, hlavně k masovým pokrmům. Populární je však dodnes. Navíc do něj není potřeba moc dalších surovin. Obvykle si při jeho přípravě vystačíte jen se zelím najemno nakrouhaným, případně s cibulkou a v některých verzích i s mrkví, křenem nebo koprem. Typická je pro něj hlavně úžasná křehkost a křupavost a také vyvážená sladkokyselá chuť

Vynikající hospodský zelný salát si pak můžete připravit třeba podle našeho ověřeného receptu. Jak na to? 

Budete potřebovat: 500 g hlávkového zelí, 50 ml slunečnicového oleje, 2 zarovnané lžíce moučkového cukru, 1 lžíci octa a sůl podle chuti. 

  1. Zelí nakrájejte najemno. Litrem vařící vody pak pokrájené zelí zalijte a přibližně 5 minut ho pod pokličkou spařujte. Pak je propláchněte studenou vodou a nechte pořádně v cedníku okapat.
  2. Chcete-li mít zelí křehčí, jen ho v míse posypejte solí a nechte odležet. Pak vodu vymačkejte. 
  3. Nakonec zelí vložte do mísy, přidejte cukr, olej, ocet a sůl podle chuti, promíchejte a dejte do lednice na nejméně dvě hodiny odležet.

Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře

 zatím nebyl vložen žádný komentář