Vypněte prosím blokování reklamy (reklamu už neblokuji), děkujeme.
Video návod zde: https://www.youtube.com/watch?v=GJScSjPyMb4
Kdo by neznal proslulé švédské masové kuličky ve smetanové omáčce... k čemuž se vztahuje moje myšlenka, že i kvůli nim se IKEA stává místem s takovým množstvím lidí, že se tam nedá pohnout. Pojďme si proto udělat domácí. S kvalitním masem, bylinkami a křupavými pečenými bramborami. A z bufetového občerstvení bude rázem kulinářský zážitek s tak vynikající omáčkou, že vám dojdou slova.
A má to i další výhody... třeba, že kvůli masovým kuličkám už vám doma nepřibudou další vázičky, svíčky, polštářky a mističky, které si tak rádi kupujeme při návštěvě výše zmíněného obchodního řetězce.
na masové kuličky
na smetanovou omáčku
k servírování
POZOR NA OPÉKÁNĺ
Nikdy neopékáme všechno maso najednou, začalo by se dusit a bylo by tuhé. Opékáme na etapy a to ze všech stran tak, aby byl každý kousek na povrchu zlatavý.
1SMĚS NA MASOVÉ KULIČKY: Cibuli nakrájíme na jemno a zpěníme ji na lžíci másla, necháme vychladnout. Do větší mísy dáme maso, opečenou cibuli, strouhanku, vejce, na jemno nakrájenou petrželku a koření (nové koření, muškátový oříšek, česnekový prášek, sůl a pepř). Všechny ingredience jemně propracujeme rukou dohromady a vytvarujeme cca 25 kuliček o velikosti menšího golfového míčku.
2POSTUPNĚ PEČEME: Do vetší pánve dáme olej a zprudka opečeme kuličky ze všech stran dozlatova. Opečené kuličky vyndáme z pánve a zakryjeme alobalem. Tip: Během pečení musí být mezi kuličkami prostor. Pokud bychom dali péct všechny kuličky najednou vedle sebe, maso pustí příliš šťávy a vše se nám začne dusit a ne opékat.
3SMETANOVÁ OMÁČKA: Do výpeku v pánvi přidáme máslo, které na mírném ohni rozpustíme a pomalu do něj začneme přes sítko přisypávat mouku. Stále mícháme a zhruba po minutce přidáme vývar, smetanu, worchester a hořčici. Za stálého míchání přivedeme omáčku k varu, necháme ji zhoustnout a finálně dochutíme solí a pepřem. Nakonec dáme do omáčky masové kuličky a vše společně krátce prohřejeme.
4SERVĺRUJEME: Masové kuličky podáváme posypané čerstvou petrželkou s domácími hranolkami, pečenými brambůrk/...a nebo bramborovou kaší.
Dobrou chuť přeje Judit (Koření života)