Švédské kuličky

1. červen 2024 | 08.42 |
blog › 
Švédské kuličky

Kdo by neznal proslulé švédské masové kuličky ve smetanové omáčce... k čemuž se vztahuje moje tušení, že to kvůli nim se IKEA stává místem s takovou kumulací lidí, že se jí raději vyhýbám Takže nejlepší varianta je udělat si domácí. Z kvalitního hovězího masa, pořádně šťavnaté a s krémovou omáčkou, která je tak vynikající, že by ...

Kdo by neznal proslulé švédské masové kuličky ve smetanové omáčce... k čemuž se vztahuje moje myšlenka, že i kvůli nim se IKEA stává místem s takovým množstvím lidí, že se tam nedá pohnout. Pojďme si proto udělat domácí. S kvalitním masem, bylinkami a křupavými pečenými bramborami. A z bufetového občerstvení bude rázem kulinářský zážitek s tak vynikající omáčkou, že vám dojdou slova.

A má to i další výhody... třeba, že kvůli masovým kuličkám už vám doma nepřibudou další vázičky, svíčky, polštářky a mističky, které si tak rádi kupujeme při návštěvě výše zmíněného obchodního řetězce. 

na masové kuličky

  • 500 g hovězího masa (ideálně doma nebo u řezníka namletého)
  • 1/2 střední bílé cibule
  • 1/4 šálku strouhanky
  • 1 vejce
  • malá hrst čerstvé zelené petrželky
  • 1/4 lžičky mletého nového koření
  • 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/2 lžičky česnekového prášku
  • čerstvě mletý pepř
  • cca 1 lžičku soli
  • 1 lžíce másla
  • 2 lžíce olivového oleje

na smetanovou omáčku

  • 4 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 400 ml hovězího vývaru
  • 250 ml smetany
  • 1 lžíce worchestrové omáčky
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

k servírování

  • domácí hranolky, pečené brambůrky a nebo bramborová kaše
  • čerstvá zelená petrželka
  • brusinky

🙂

POZOR NA OPÉKÁNĺ

Nikdy neopékáme všechno maso najednou, začalo by se dusit a bylo by tuhé. Opékáme na etapy a to ze všech stran tak, aby byl každý kousek na povrchu zlatavý.

1SMĚS NA MASOVÉ KULIČKY: Cibuli nakrájíme na jemno a zpěníme ji na lžíci másla, necháme vychladnout. Do větší mísy dáme maso, opečenou cibuli, strouhanku, vejce, na jemno nakrájenou petrželku a koření (nové koření, muškátový oříšek, česnekový prášek, sůl a pepř). Všechny ingredience jemně propracujeme rukou dohromady a vytvarujeme cca 25 kuliček o velikosti menšího golfového míčku.

2POSTUPNĚ PEČEME: Do vetší pánve dáme olej a zprudka opečeme kuličky ze všech stran dozlatova. Opečené kuličky vyndáme z pánve a zakryjeme alobalem. Tip: Během pečení musí být mezi kuličkami prostor. Pokud bychom dali péct všechny kuličky najednou vedle sebe, maso pustí příliš šťávy a vše se nám začne dusit a ne opékat.

3SMETANOVÁ OMÁČKA: Do výpeku v pánvi přidáme máslo, které na mírném ohni rozpustíme a pomalu do něj začneme přes sítko přisypávat mouku. Stále mícháme a zhruba po minutce přidáme vývar, smetanu, worchester a hořčici. Za stálého míchání přivedeme omáčku k varu, necháme ji zhoustnout a finálně dochutíme solí a pepřem. Nakonec dáme do omáčky masové kuličky a vše společně krátce prohřejeme.

4SERVĺRUJEME: Masové kuličky podáváme posypané čerstvou petrželkou s domácími hranolkami, pečenými brambůrky a nebo bramborovou kaší.

Dobrou chuť přeje Judit (Koření života)

Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře

 zatím nebyl vložen žádný komentář