Tzatziki

31. červenec 2024 | 08.05 |
blog › 
Tzatziki

Tzatziki jsou původem řecký předkrm, případně příloha k masu. Časem se tato specialita rozšířila i do jiných zemí, a spolu s tím se začaly objevovat větší či menší odlišnosti od původní receptury.

Tzatziky se hodí jako dip, do kterého můžeme namáčet zeleninu, sýr, maso či chipsy. Uplatnění najdou zvláště v grilovací sezóně, kde svou svěží a štiplavou chutí perfektně doplní grilované dobroty.

Tzatziky připravujeme krátce před konzumací. Všechny suroviny do tzatzik promícháme a ještě necháme chvíli vychladit v lednici. Co tedy na tzatziky potřebujeme:

  • řecký jogurt - použít můžeme i obyčejný, ideálně smetanový, bílý jogurt nebo třeba zakysanou smetanu
  • nastrouhanou okurku - oloupanou okurku nahrubo nastrouháme a vymačkáme z ní šťávu, aby nebyly tzatziky moc řídké. Abychom se opravdu zbavili maxima tekutin, nastrouhanou okurku posolíme, necháme vypotit a až poté vymačkáme.
  • kopr - najemno nasekáme
  • česnek - prolisujeme
  • olivový olej
  • bílý pepř a sůl

Je určitě nejlepší použít čerstvé suroviny, ale pokud spěcháte, nebo nemáte zkrátka vše po ruce, pak lze použít i kupovanou směs koření určenou přímo na tzatziky. Tato směs obsahuje sušený česnek, bílý pepř a kopr ve vyváženém poměru.

                                              Thick Sauce in Small Wood Bowl is spoon resting across

Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře

 zatím nebyl vložen žádný komentář