Tzatziki jsou původem řecký předkrm, případně příloha k masu. Časem se tato specialita rozšířila i do jiných zemí, a spolu s tím se začaly objevovat větší či menší odlišnosti od původní receptury.
Tzatziky se hodí jako dip, do kterého můžeme namáčet zeleninu, sýr, maso či chipsy. Uplatnění najdou zvláště v grilovací sezóně, kde svou svěží a štiplavou chutí perfektně doplní grilované dobroty.
Tzatziky připravujeme krátce před konzumací. Všechny suroviny do tzatzik promícháme a ještě necháme chvíli vychladit v lednici. Co tedy na tzatziky potřebujeme:
Je určitě nejlepší použít čerstvé suroviny, ale pokud spěcháte, nebo nemáte zkrátka vše po ruce, pak lze použít i kupovanou směs koření určenou přímo na tzatziky. Tato směs obsahuje sušený česnek, bílý pepř a kopr ve vyváženém poměru.