Smažený květák je jídlo, na kterém si každý rád smlsne. Jak se ale dělá po pařížsku?
Jako první vám, jak již název napovídá, poslouží jeden květák. Ten důkladně opláchněte, a následně oddělte květákové růžičky. Ty poté uvařte v osolené vodě. Vařte, dokud nebudou poloměkké, pak vypněte vodu a sceďte je.
Připravte si mísu, do které přidáte 3 lžíce oleje, 1 lžící nasekané petrželky a šťávu, kterou vymačkáte z citronu. Poté směs ještě posolte, opepřete a veškeré ingredience důkladně promíchejte.
Poloměkké růžičky květáku nyní obalte v této směsi. Poté si připravte další 2 mísy, rozklepněte 4 vajíčka a oddělte žloutky od bílků. Z bílků poté ušlehejte pevný sníh. Do toho pomalu a jemně přimíchejte i vaječné žloutky a 4 lžíce hladké mouky.
Vše důkladně promíchejte, dokud se vám nevytvoří hebké těstíčko. V tomto těstíčku následně obalte růžičky květáku a přesuňte se k pánvi. Pánev lehce rozehřejte, a můžete začít květák smažit. Jakmile budou květáky usmažené do zlatova, máte hotovo.
K tomuto lahodnému pokrmu samozřejmě potřebujete i delikátní přílohu. A tou bude cibulové bramborové pyré. Jako první si najemno nakrájejte 300 gramů cibule. Následně si připravte pánev a rozehřejte na ní 40 gramů másla.
Na pánvi cibuli zpěňte, a poté přidejte 3 středně velké oloupané brambory překrojené napůl. Přidejte ještě sůl a vše zalijte 250 mililitry vody. Přiklopte pokličkou a vařte doměkka zhruba půl hodiny. Poté brambory promixujte a přilijte trochu horkého mléka. Nyní můžete podávat úžasné jídlo s výtečnou přílohou. Dobrou chuť!