Smažený květák po pařížsku

20. srpen 2024 | 07.58 |
blog › 
Smažený květák po pařížsku

Smažený květák je jídlo, na kterém si každý rád smlsne. Jak se ale dělá po pařížsku? 

Smažený květák po pařížsku

Jako první vám, jak již název napovídá, poslouží jeden květák. Ten důkladně opláchněte, a následně oddělte květákové růžičky. Ty poté uvařte v osolené vodě. Vařte, dokud nebudou poloměkké, pak vypněte vodu a sceďte je.

Připravte si mísu, do které přidáte 3 lžíce oleje, 1 lžící nasekané petrželky a šťávu, kterou vymačkáte z citronu. Poté směs ještě posolte, opepřete a veškeré ingredience důkladně promíchejte.

Poloměkké růžičky květáku nyní obalte v této směsi. Poté si připravte další 2 mísy, rozklepněte 4 vajíčka a oddělte žloutky od bílků. Z bílků poté ušlehejte pevný sníh. Do toho pomalu a jemně přimíchejte i vaječné žloutky a 4 lžíce hladké mouky.

Vše důkladně promíchejte, dokud se vám nevytvoří hebké těstíčko. V tomto těstíčku následně obalte růžičky květáku a přesuňte se k pánvi. Pánev lehce rozehřejte, a můžete začít květák smažit. Jakmile budou květáky usmažené do zlatova, máte hotovo.

Ideální příloha

K tomuto lahodnému pokrmu samozřejmě potřebujete i delikátní přílohu. A tou bude cibulové bramborové pyré. Jako první si najemno nakrájejte 300 gramů cibule. Následně si připravte pánev a rozehřejte na ní 40 gramů másla.

Na pánvi cibuli zpěňte, a poté přidejte 3 středně velké oloupané brambory překrojené napůl. Přidejte ještě sůl a vše zalijte 250 mililitry vody. Přiklopte pokličkou a vařte doměkka zhruba půl hodiny. Poté brambory promixujte a přilijte trochu horkého mléka. Nyní můžete podávat úžasné jídlo s výtečnou přílohou. Dobrou chuť!

               Smažený květák po pařížsku: Udělejte si lahůdku, kterou připravoval kuchař Vlasty Buriana

Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře

 zatím nebyl vložen žádný komentář