Oskeruše je významnou, ale opomíjenou ovocnou dřevinou.
Plody oskeruší jsou velmi ceněny pro své obsahové složení. Jsou zdrojem cukrů (fruktózy 8 - 11,5 %, glukózy, sacharózy), organických kyselin, bílkovin, pektinů, taninů a minerálních látek (vápník, draslík, fosfor, hořčík, jód, bór, železo 0,76 – 0,94 % podíl).
Jahody jsou dobré a chutné ovoce, které jsou plody jahodníku. Jahody existují již po staletí, ale ty, které jíme vznikly až křížením a to po mnoha pokusech – vždyť přece, aby nám chutnaly. Jahoda je pro zdraví prospěšná zejména vysokým obsahem vitaminu C a dalších látek, které napomáhají celkové vitalitě těla. A obsahují nejen vitaminy.
Zlatobýl obecný je oblíbenou součástí přírodní medicíny. Díky přítomnosti řady účinných látek totiž dokáže lidem pomoci s mnoha neduhy. Především se ale osvědčil jako součást čajů
Zlatobýl celík (Solidago
V létě je ideální čas na lehké zdravé svačiny nebo večeře. Při přípravě zapojme nejen chutˇové buňky, ale i fantazii...
Pepino - exotické ovoce plné vitamínu C
U nás si pepino teprve své fanoušky hledá, a to jak mezi milovníky ovoce a zeleniny, tak mezi pěstiteli pozoruhodných exotických rostlin. V oblasti jeho původní domoviny,
Květák obsahuje malé množství sacharidů a proteinů a skoro žádný tuk. Dále obsahuje provitamin A (betakaroten), vitamin B a E a významné množství vitaminu C (46 mg/100 g). Z minerálů obsahuje velké množství draslíku a nepatrné množství sodíku. Nachází se v něm i hodně vápníku, hořčíku, fosforu a železa a stejně tak i chrom, zinek, mangan, měď a selen.
Ptačinec žabinec, synonymum ptačinec prostřední, Stellaria media je jednoletá až dvouletá bylina s lodyhou často poléhavou a vystupující. Dorůstá výšky 5 cm až 30 cm. Lodyha je jednořadě chlupatá, většinou bohatě větvená. Listy má drobné, živě zelené, celá rostlina je lámavá a křehká jako salát. Listy má drobné, vejčité, špičaté, dolní s řapíkem,
Chlorella, zelené potraviny, ječmen
Zelené potraviny nejsou lékem, nýbrž doplňkem stravy s vysokým obsahem živin, enzymů, vlákniny, minerálních látek, chlorofylu, vitamínů, které jsou nezbytné pro náš organismus. Mezi zelené potraviny řadíme chlorellu, mladý ječmen, spirulinu nebo mladou pšenici.
Aby